29-åriga Claudia hade besökt en nattklubb i Oskarshamn och var på väg hem när hon utsattes för grovt våld och avled. Den misstänkta platsen var i Stadsparken intill Oskarshamns kyrka. Foto: Läsarbild29-åriga Claudia hade besökt en nattklubb i Oskarshamn och var på väg hem när hon utsattes för grovt våld och avled. Den misstänkta platsen var i Stadsparken intill Oskarshamns kyrka. Foto: Läsarbild
29-åriga Claudia hade besökt en nattklubb i Oskarshamn och var på väg hem när hon utsattes för grovt våld och avled. Den misstänkta platsen var i Stadsparken intill Oskarshamns kyrka.  Foto: Läsarbild
29-åriga Claudia Quiroz Alvarado trodde att hon funnit sitt livs stora kärlek. Men bara två månader efter förlovningen ströps hon till döds. Åklagaren misstänker hennes fästman. Foto: Privat29-åriga Claudia Quiroz Alvarado trodde att hon funnit sitt livs stora kärlek. Men bara två månader efter förlovningen ströps hon till döds. Åklagaren misstänker hennes fästman. Foto: Privat
29-åriga Claudia Quiroz Alvarado trodde att hon funnit sitt livs stora kärlek. Men bara två månader efter förlovningen ströps hon till döds. Åklagaren misstänker hennes fästman.  Foto: Privat
Under tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: Johan Nilsson / TtUnder tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: Johan Nilsson / Tt
Under tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: Johan Nilsson / Tt
Under tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: PrivatUnder tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: Privat
Under tisdagen begravdes Claudia i Skogskapellet i Oskarshamn. Foto: Privat

Familjen om mördade Claudia: "Var så kär"

Publicerad

Hon var upp över öronen förälskad i sin 24-årige pojkvän.

Men på lucianatten misstänks han ha strypt 29-åriga Claudia Quiroz Alvarado till döds.

På tisdagen begravde familjen Claudia till tonerna av hennes egen favoritmusik i Skogskapellet i Oskarshamn.

– Hon var så himla kär, säger Patricia Quiroz Alvarado, storasyster till Claudia.

Ett hundratal nära och kära vänner var samlade till ett sista och tårfyllt farväl av Claudia i det med röda rosor blomstersmyckade kapellet i Oskarshamn.

Den 29-åriga kvinnan beskrevs som en levnadsglad och omtänksam person som ville alla väl. Hon drömde om en framtid som veterinär.

I somras trodde hon dessutom att hon funnit sitt livs kärlek och planerade för ett liv med familj och barn.

Stark sammanhållning

Familjen kommer ursprungligen från Chile och Claudia var bara några månader när man etablerade ett nytt liv i Sverige.

Patricia berättar att sammanhållningen mellan familjemedlemmarna alltid varit stark. Man hjälpte och stöttade varandra i vardagen.

– Första gången jag såg hennes pojkvän var i juni förra året. Jag vet att de ursprungligen träffades på ett födelsedagskalas och även jag tyckte att han gav ett väldigt trevligt intryck, säger systern.

24-åringen beskrivs ha varit otroligt uppvaktande. Han kom med rosor och gav bort presenter.

"Började gräla"

Men efter att tag började systern ana oråd.

– De började gräla och ofta låg svartsjuka i botten, säger Patricia.

Hon minns att hon till sist ifrågasatte om förhållandet verkligen var det rätta för systern. Men något riktigt svar fick hon aldrig.

– Jag grämer mig än i dag varför jag inte stod på mig mer. För jag förstod att Claudia inte mådde bra, säger Patricia.

Vid tolvtiden på Luciadagen förra året ringde hennes pappa med gråten i halsen och berättade att det hänt lillasyster något i Oskarshamn.

– Jag förstod genast vad det var, han behövde inte säga mer, säger Patricia.

Fördes livlös till sjukhuset

Några timmar tidigare hade Claudia förts livlös till sjukhuset i Oskarshamn. Läkarna konstaterade senare att hon avlidit till följd av strypning, även om det inte syntes några tydliga spår på halsen.

Enligt åklagaren Patrick Sonevang utförde 24-åringen det dödliga våldet på Claudia i Stadsparken innan han själv körde henne till sjukhuset.

Vad som orsakat dödsvåldet i parken är fortfarande oklart - men utredarna misstänker att paret hamnat i bråk med varandra om något som kan relateras till just svartsjuka. De hade tidigare besökt en nattklubb i staden.

Den häktade 24-åringen ska enligt både åklagaren och försvarsadvokaten ha gett en egen version om vad som hände på vägen därifrån.

Står fast vid sin version

Berättelsen skiljer sig dramatiskt från både polisens och åklagarens uppfattning om vad som hänt.

– Han skyller gärningen på någon annan. Mer än så kan jag inte säga, säger åklagaren Patrick Sonevang.

Bevisningen mot 24-åringen beskrivs dock som stark. Den har prövats av tingsrätten vid flera tillfällen utan att mannen försatts på fri fot. I utredningen har över 90 personer hörts. Ett antal personer har observerat paret på olika platser under den aktuella kvällen.

24-åringens försvarare, advokat Peter Mutvei, säger att han för tillfället inte har fler uppgifter att lämna i målet.

– Min klient har en lämnat en version och han står fast vid den, säger advokaten.

"Måste gå vidare"

Systern Patricia berättar att familjen aldrig fick ta ett sista farväl av Claudia på sjukhuset. Det skedde i stället på Nationellt Forensiskt Center i Linköping, där kroppen undersöktes.

– Det var så hemskt och jag kan fortfarande inte få in det i huvudet att Claudia är borta, säger systern.

Hon hade valt musiken vid minnesstunden som hölls för Claudia. Det var bland annat Jill Johnsons "Kärleken är", en av systerns favoritlåtar.

– Familjen måste försöka gå vidare. Men vi glömmer aldrig det som hänt, det är så hemskt när man tänker på att Claudia fortfarande hade ett långt liv framför sig.

Patricia säger att både hon och föräldrarna troligen kommer att övervara den kommande rättegången - som ett sätt att hedra systern.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag