Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen kan inte sova – på grund av Coops skylt

Tom Gade Olausson, och övriga familjen, störs av det gröna ljuset. Foto: Privat
Varje natt lyser Coop-skylten starkt i grönt. Foto: Privat

I flera månader har familjen Gade Olausson hem störts av ett starkt grönt sken som kommer från den intilliggande Coop-butikens nya skylt.

Nu kämpar för familjen för att butiken släcker ljuset, och de har kommunen på sin sida.

– Det ser ut som att ett UFO har landat i vår trädgård, säger Tom Gade Olausson, 44.

För några månader sedan bytte Coop-butiken i Knäred, Laholms kommun, ut sin gamla Coop-skylt mot en ny.

När kommunen gjorde ett besök tog de den här bilden på familjens trädgård. Foto: Laholms kommun

Det starka gröna ljuset från den nya skylten, framför allt "randen", lyser direkt in i familjen Gade Olaussons trädgård och belägger hela trädgården i ett grönt sken.

– Det är rätt jobbigt, man vill ju ha det mörkt när man sover, inte grönt. Det lyser in genom fönstren som vetter mot affären och ser ut som att ett UFO har landat i vår trädgård, säger Tom Gade Olausson.

Familjens röda hus fylls av det gröna ljuset. Foto: Privat
Tom har själv tagit en bild på hur hans ansikte lyser grönt när han står i trädgården. Foto: Privat

Till slut fick Tom och hans hustru Ditte Gade Olausson nog och kontaktade butikens ägare, mejlade Coops huvudkontor och till slut anmälde han ärendet till kommunen, vilket även Hallandsposten skrivit om.

– Det är inte alls mysigt att vara i trädgården när det inte syns någon annan färg än grönt och här i lilla Knäred känns en sådan skylt helt onödig. Det finns ingen konkurrens här, vi har bara en matbutik, så det här är lite "overkill". En vanlig coopskylt räcker gott och väl, säger Tom Gade Olausson, som känns igen från nätverket "Team Swedish Hauntings". 

Kommunen: "Ser inte bra ut"

Efter anmälan tog kommunens miljökontor sig ut till matbutiken och fotade hur det såg ut kvällstid. Hallandsposten skriver att miljö- och hälsoskyddsinspektören vid kommunen bedömt att bilderna visar att skylten lyser för starkt.

– Det ser inte bra ut, ljuset är starkt och väldigt grönt så nu har verksamheten en chans att åtgärda problemet innan vi går in, säger Jenny Hamringe, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Laholms kommun till Hallandsposten.

Flera av familjemedlemmarna har svårt att sova på grund av ljuset. Foto: Privat

Enligt familjen tänds ljuset på när det blir mörkt och lyser sedan hela natten fram till morgonen, vilket har stört familjemedlemmarnas nattsömn.

– Vi måste ju försöka sova med barn som går i skolan. Ett av barnen har sitt rum mot fasaden och han sover oroligt, trots att vi satt upp extra mörkläggning, säger Tom Gade Olausson, och berättar att paret har tre barn, Freya, 18, Andreas, 17 och Filip, 15.

Coop: "Vi undersöker"

Coop säger att de är medvetna om problemet och jobbar med att hitta en lösning.

– Vi undersöker vad vi kan göra åt randen som lyser så starkt och håller på att se över om vi kan dimra belysningen. Butiken har skaffat tekniken för det och den ska kopplas in de närmsta veckorna. Nu ska skylten släckas kvällar och helger under tiden tills det blivit löst, säger Åsa Sandberg, presstalesperson vid Coops pressjour.

Det är framför allt "randen" under skylten som lyser starkast. Foto: Privat

Om butikens åtgärd inte anses tillräcklig och klagomålen fortsätter kommer kommunens miljöavdelning påbörja en utredning.

 

LÄS OCKSÅ: Granne åtalas – hotade badande barn 

 

Enligt Tom Gaude Olausson lyser dock ljuset fortfarande och om det inte blir bättre kommer han stå på sig. Han menar att ljuset sänker värdet på huset och får familjen att må dåligt.

– Vi vill bara att ljuset ska släckas, det här gröna ljuset är en hälsofråga, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!