Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen Johnsson - Smålands oljeshejker

Oljeshejkerna i Småland.
Foto: STIG-GÖRAN ESTVALL/LÄSARBILD

Om jag säger oljeborrtorn och oljeshejker, vilket land tänker du på då? 

Just det, Småland.

Oljeborrtorn och oljeshejker är kanske inte riktigt något man förknippar med Småland. Men där har du fel. Sedan mitten av 80-talet vallfärdar folk från både norr och söder – och Tyskland - för att tanka hos Oljeshejkerna Johnsson.

 Många tar även fram kameran för att föreviga upplevelsen. Företagets kännetecken, bilden av far och son utklädda till oljeshejker, pryder både på bensinpumparna, oljeborrtornen, tankbilarna – och tankkorten. 


”Ville skoja till det”

 Kaj Miettinen råkade åka förbi bensinstationen i Killeberg på väg hem till Stockholm och trodde först att han såg i syne.

 – Jag trodde att det var ett skämt, säger han.

 Men oljeimperiet i Småland är allt annat än ett skämt.

 Hur fick ni idén till det här?

 – I mitten av 80-talet åkte min pappa och jag till ett arabland och fascinerades av oljeshejkerna där. Det var väl då idén föddes. När vi kom hem fixade vi shejkkläder, pappa och jag klädde ut oss och så tog vi bilden. Vi ville skoja till det lite, säger Thomas Johnsson, 51, som tillsammans med sin pappa driver snart sex bensinstationer.

 Därmed var Oljeshejkerna Johnsson födda.


Mamman tveksam

 Familjeföretagets nya logotype fick dock inte enbart ett positivt bemötande.

 – Morsan blev tvärförbannad. Hon tyckte att vi skämde ut hela släkten men i övrigt har vi bara fått positiva reaktioner, säger Thomas Johnsson.

 I dag har Oljeshejkarna Johnsson invaderat både Alvesta, Vislanda, Moheda, Rydaholm, Killeberg och snart öppnar den nya bensinstationen i Ryd.

 – Det här är en hård bransch och ska man slåss med de stora så måste man vara lite vassare och lite bättre. Det har vi lycktas med. När andra mackar tvingas lägga ner  startar vi nya.

 Du har ju blivit lite äldre sedan bilden togs på 80-talet. Några planer på att uppdatera den?

 – Nej. Det var en som sa en gång att det skulle vara som att byta ut bilden på Bullens korv. Det går ju bara inte. Jag använder till och med samma glasögon i dag som jag har på bilden.

 Det var din farfar som startade företaget 1922. Du tror inte att han vänder sig i graven och undrar vad som hänt med familjeföretaget?

 – Nej, han hade humor och var mycket för ”practical jokes” så jag tror att han skulle gilla vad vi gjort.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!