Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen fast i Sydafrika – där nya omikron härjar

Nya virusvarianten tar över – bara 25 procent är vaccinerade.
Emily och Simon Lindqvist tillsammans med döttrarna Lily och Alice.
Foto: Privat / Privat
En sydafrikansk löpsedel i Pretoria, där omikron upptäcktes.
Foto: DENIS FARRELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Emily Lindqvist från Värnamo befinner sig med sin familj i Pretoria i Sydafrika, där virusvarianten omikron först upptäcktes. 

Familjen är på plats för att adoptera sin andra dotter, en process som tar längre tid än normalt på grund av coronapandemin. 

Nu vet de inte när de kan resa hem – men trots det känner sig Emily lugn. 

– Det är ingen idé att ta ut något i förskott. 

Emily Lindqvist befinner sig tillsammans med sin make Simon och döttrarna Lily och Alice i den Sydafrikanska huvudstaden Pretoria. 

Familjen har befunnit sig på platsen sedan slutet av oktober, för att adoptera sin andra dotter, Alice – något som tagit längre tid än vanligt på grund av pandemin. 

– När vi var här förra gången för att adoptera Lily tog det fyra veckor. Den här gången sa de att det skulle ta åtta veckor med pappersarbetet, eftersom det är lite eftersläp på grund av corona, säger Emily Lindqvist.

Familjen åkte ner i slutet av oktober och skulle från början vara tillbaka i Värnamo i mitten av december. Nu är de inte säkra på hur det blir. 

– Nu får vi se hur det blir, om vi kommer komma hem då eller inte. 

Det var just i huvudstaden Pretoria som den senaste virusvarianten av corona, omikron, upptäcktes. 

Virusmutationen som hela världen nu pratar om hittades först av läkaren Angelique Coetzee. Hon uppmärksammade att flera covidpatienter som sökte vård på hennes mottagning i Pretoria hade ovanliga, men milda, symtom, som en ovalig trötthet. 

UD:s uppmaning till svenskar 

För tillfället avråder Utrikesdepartementet inte från resor till Sydafrika, men på sina sociala mediekanaler uppmanar de svenskar i landet att återvända till Sverige. Sydafrika gick tidigare i veckan ut med kritik mot de länder som avråder från resor till landet.

– Här är man inte så orolig, det är en ny variant som de säger ska vara mildare så alla uppmanas fortsätta som innan. Det är ju bara för att de är duktiga på att forska som den hittades här, säger Emily Lindqvist som tidigare talat med Värnamo Nyheter, och fortsätter: 

– Vi känner oss ganska lugna, det är ingen idé att ta ut något i förskott. 

Hon berättar att det inte är några nya restriktioner på grund av den nya varianten av viruset. Däremot är det sedan innan en del försiktighetsåtgärder aktiva.

– Det är vad som kallas level one. Det är munskydd på och en vakt vid varenda butik, kafé och restaurang som ser till att man bär munskydd, att det inte är för många inne samtidigt och man måste sprita händerna innan man går in någonstans. 

Familjen Lindqvist kan inte boka några biljetter hem till Värnamo innan Alice fått sitt pass och alla handlingar är klara. 

– Vi kanske får fira julen här men då firar vi när vi kommer hem i stället. Det löser sig, säger Emily Lindqvist. 

Sydafrikanska läkaren om omikronfallen: ”Milda symptom”

Pfizerchef menar att de förbereder för eventuella ändringar i vaccinet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!