Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familjen får fira jul utan Emilie: "Lider"

Emilie Meng var 17 år gammal när hon försvann i danska Korsør i somras. Polisen betecknar försvinnandet som ett mysterium.Foto: INTERPOOL
Polisinspektör Kim Kliver på Sydsjællands- och Lolland Falsters Politi vädjar nu till allmänheten. – Om någon sitter på information kring det här så tycker jag att man ska använda denna tid till att lätta sitt hjärta.Foto: / POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Emilie Meng försvann någonstans mellan Korsør station och hemmet. Tidigt på morgonen den 10 juli filmas hon av en av stationens övervakningskameror. Sedan dess är hon spårlöst försvunnen.Foto: SKÄRMDUMP

I 167 dagar har 18-åriga Emilie Meng från Korsør varit spårlöst försvunnen. 

Samtidigt som Emilies familj förbereder sig för en jul utan sin dotter Emilie vädjar nu dansk polis om hjälp.

– Det är en familj som lider oerhört. Julen är en familjetid, en tid för reflektion. Om någon sitter på information kring det här så tycker jag att man ska använda denna tid till att lätta sitt hjärta, säger polisinspektör Kim Kliver på Sydsjællands- och Lolland Falsters Politi.

De tre vännerna från Korsør hade haft en utekväll i grannstaden Slagelse. Vid 04-tiden på morgonen anländer de till tågstationen i Korsør. En av flickorna, då 17-åriga Emilie Meng, bestämmer sig för att inte göra kompisarna sällskap i en taxi utan i stället gå den sista biten hem. Hon vinkar hej då till väninnorna och de skiljs åt. 

Sedan dess är Emilie Meng spårlöst försvunnen. En bild av Emilie på stationens övervakningskamera är det sista spåret av henne.

Dagarna efter försvinnandet får fallet enorm uppmärksamhet. Korsørborna går man ur huse för att söka efter den försvunna flickan och hundratals sluter upp för att söka efter Emilie. 

– Det är ett fall som berör alla. Oavsett om man är polis eller privatperson, oavsett om man själv har barn, så förstår man hur förfärligt det måste vara när något sådant här händer med ens barn. Även om jag inte tror att någon kan sätta sig in i föräldrarnas smärta, säger polisinspektör Kim Kliver.

Internationellt efterlyst

Efterlysningar har även spritts till Sverige och Tyskland och Emilie Meng är internationellt efterlyst som försvunnen.

– Det har vi gjort för att täcka alla eventualiteter. Jag vill inte spekulera kring om det kan finnas kopplingar till Sverige eller andra länder. Men det hade vart fel av oss att inte ta in den aspekten.

Under tiden efter försvinnandet har misstankar riktats mot specifika personer. Vid flera tillfällen har polisen genomfört husrannsakan hemma hos en 67-årig man i Korsør. Ytterligare en person har suttit anhållen. Båda är avförda från utredningen.

– Det har inte lett till några ytterligare åtgärder. Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Kim Kliver.

Kartlägger personer

Nästan sex månader efter försvinnandet fortgår polisens utredningsarbete. Enligt Kim Kliver fokuserar polisen nu på att minutiöst kartlägga de personer man vet befann sig i området när Emilie påbörjade sin vandring mellan stationen och hemmet.

Kim Kliver beskriver hur polisen har kastat ett nät över området, och genom att analysera vittnesuppgifter, information från telemaster och annan övervakningsutrustning samlar man nu in information om personer som befann sig området vid tidspunkten för försvinnandet. 

Från en stor mängd personer har man nu smalnat av mängden intressanta personer avsevärt - från drygt 20 000 personer till cirka 200 personer och telefoner som polisen nu tittar på. 

"Det är märkligt"

Polisen har tidigare kallat försvinnandet för ett mysterium. En sak som sticker ut är att man, trots upprepade genomsökningar av området, inte funnit ett enda spår som kan knytas till Emilie Meng.

– Hon har inte lämnat några spår efter sig. Och det är märkligt. Normalt när en människa försvinner - oavsett om de är utsatta för brott eller om det inträffat en olycka - så finns det spår.

– Det gör vårt arbete väldigt svårt. Det är en utmaning för polisen, säger Kim Kliver. 

Vädjar om hjälp

Vid försvinnanden ställs polisen normalt inför tre möjliga scenarion: personen har utsatts för brott, drabbats av en olycka eller försvunnit av egen fri vilja. 

– Vad gäller att hon försvunnit av egen fri vilja bedömer vi det som osannolikt. De flesta unga som försvinner dyker upp på sociala medier. Så de två teorier som vi fokuserar på är att det inträffat en olycka eller att hon utsatts för brott. Men dessa rankar vi inte, det är viktigt att vi har ett brett förutsättningslöst fokus, säger Kim Kliver.

Nu vädjar Kim Kliver till allmänheten om tips, och att den som sitter inne på uppgifter kring försvinnandet kontaktar polisen. Enligt Kim Kliver väntar polisen fortfarande på att nå ett genombrott i utredningen.

– Vi är många som arbetar med utredningen. Vi berättar inte exakt hur många, men vi är tillräckligt många för att arbeta med de uppslag vi har.

– Mina medarbetare är omåttligt engagerade. Vi vill ge familjen ett besked om vad som har hänt med Emilie Meng, säger Kim Kliver.