Mitt i bland blommorna och ljusen står några leksaksnallar som påminner om att det fanns barn som dog i huset. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENMitt i bland blommorna och ljusen står några leksaksnallar som påminner om att det fanns barn som dog i huset. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Mitt i bland blommorna och ljusen står några leksaksnallar som påminner om att det fanns barn som dog i huset. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i tvåplansvillan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENI tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i tvåplansvillan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i tvåplansvillan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Familjen drog sig undan sista tiden innan morden

Publicerad

BJÄRRED. Den sista tiden i livet drog sig familjen undan.

De tillbringade alltmer tid för sig själva i hemmet där döttrarna också fick sin undervisning.

Samtidigt skalade pappan ned på sin arbetstid för att prioritera familjen.

I tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i huset.

En ros för varje död familjemedlem står lutade mot tvåplansvilla där pappan, mamman och deras två döttrar hittades döda i tisdags.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Fyra rosa rosor står lutade mot den gröna trädgårdshäcken vid Bjärredfamiljens tvåplansvilla.

En för varje död familjemedlem.

Över blommorna hänger polisens blåvita avspärrningsband.

På tisdagen hittades pappan i 45-årsåldern, mamman i 50-årsåldern och deras två minderåriga döttrar döda i familjehuset.

Polisen bedriver en omfattande mordutredning – men letar inte efter någon gärningsman. I stället menar man att dödsfallen sannolikt orsakats inom familjen.

– Vi har en tanke om vad som har hänt, men det måste vi kunna leda i bevis. Därför är vi väldigt försiktiga i det här läget med den information vi har, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

 

De sista åren tillbringade familjen alltmer tid tillsammans i huset.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

 

LÄS OCKSÅ: Grannen om flickorna: De tjoade och lekte i poolen 

 

"Han jobbade mycket hemma"

Nu träder en bild fram av att familjen de sista åren tillbringade alltmer tid tillsammans i huset – och desto mindre ute i omvärlden.

Bland annat drog pappan i familjen ned på sin arbetstid.

– Han har jobbat mycket hemma på sista tiden. Vi har disponerat det så för att han ska kunna prioritera att vara mer med sina döttrar. Och gått ner lite i tid för att prioritera familjelivet, säger hans närmaste chef.

Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan, beskrev det under onsdagen som ”en familj i djup kris” som man jobbade nära.

Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Familjens två döttrar, som båda var i grundskoleålder, fick hemundervisning av ”medicinska skäl”.

För flickorna innebar det att de aldrig besökte skolan. I stället kom lärare hem till dem för undervisning tre respektive fyra dagar i veckan.

Bjärreds församling öppnade upp kyrkan under onsdagen så att folk kunde komma dit för en stilla stund och tända ljus.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Ämnen ströks i döttrarnas undervisning

Dokument från kommunen visar att föräldrarna och personal från skolan hade en tät dialog om flickornas skolgång.

Den 3 maj 2016 hölls ett möte där pappan summerade den äldsta dotterns hälsoläge för rektor, sjuksköterska och kurator. Beslutet blev ”hemundervisning med mål successiv ökning av närvaro i skolan efter mående”. Ämnen som hemkunskap, idrott, musik och moderna språk ströks.

Familjens två döttrar, som båda var i grundskoleålder, fick hemundervisning av ”medicinska skäl”.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Pappan och skolsköterskan tog på sig att informera klasskamraterna om beskedet i samband med skolstart, står i protokollet.

I höstas påbörjades hemundervisningen även för den yngre flickan. I dokumentet står att föräldrarna misstänker att flickan lider av samma sjukdom som sin storasyster.

Pappan i familjen var framgångsrik inom sitt fält. Så sent som i somras färdigställde han en lättförståelig skrift inom sitt expertområde och döpte den efter flickorna. I förordet tillägnar han texten sina älskade döttrar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag