Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Familjen drog sig undan sista tiden innan morden

Mitt i bland blommorna och ljusen står några leksaksnallar som påminner om att det fanns barn som dog i huset. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
I tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i tvåplansvillan. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

BJÄRRED. Den sista tiden i livet drog sig familjen undan.

De tillbringade alltmer tid för sig själva i hemmet där döttrarna också fick sin undervisning.

Samtidigt skalade pappan ned på sin arbetstid för att prioritera familjen.

I tisdags hittades de fyra familjemedlemmarna döda i huset.

En ros för varje död familjemedlem står lutade mot tvåplansvilla där pappan, mamman och deras två döttrar hittades döda i tisdags. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Fyra rosa rosor står lutade mot den gröna trädgårdshäcken vid Bjärredfamiljens tvåplansvilla.

En för varje död familjemedlem.

Över blommorna hänger polisens blåvita avspärrningsband.

På tisdagen hittades pappan i 45-årsåldern, mamman i 50-årsåldern och deras två minderåriga döttrar döda i familjehuset.

Polisen bedriver en omfattande mordutredning – men letar inte efter någon gärningsman. I stället menar man att dödsfallen sannolikt orsakats inom familjen.

– Vi har en tanke om vad som har hänt, men det måste vi kunna leda i bevis. Därför är vi väldigt försiktiga i det här läget med den information vi har, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen.

 

De sista åren tillbringade familjen alltmer tid tillsammans i huset. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

 

LÄS OCKSÅ: Grannen om flickorna: De tjoade och lekte i poolen 

 

"Han jobbade mycket hemma"

Nu träder en bild fram av att familjen de sista åren tillbringade alltmer tid tillsammans i huset – och desto mindre ute i omvärlden.

Bland annat drog pappan i familjen ned på sin arbetstid.

– Han har jobbat mycket hemma på sista tiden. Vi har disponerat det så för att han ska kunna prioritera att vara mer med sina döttrar. Och gått ner lite i tid för att prioritera familjelivet, säger hans närmaste chef.

Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan, beskrev det under onsdagen som ”en familj i djup kris” som man jobbade nära.

Margareta Strand Karlsson, rektor på Alfredshällskolan. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Familjens två döttrar, som båda var i grundskoleålder, fick hemundervisning av ”medicinska skäl”.

För flickorna innebar det att de aldrig besökte skolan. I stället kom lärare hem till dem för undervisning tre respektive fyra dagar i veckan.

Bjärreds församling öppnade upp kyrkan under onsdagen så att folk kunde komma dit för en stilla stund och tända ljus. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Ämnen ströks i döttrarnas undervisning

Dokument från kommunen visar att föräldrarna och personal från skolan hade en tät dialog om flickornas skolgång.

Den 3 maj 2016 hölls ett möte där pappan summerade den äldsta dotterns hälsoläge för rektor, sjuksköterska och kurator. Beslutet blev ”hemundervisning med mål successiv ökning av närvaro i skolan efter mående”. Ämnen som hemkunskap, idrott, musik och moderna språk ströks.

Familjens två döttrar, som båda var i grundskoleålder, fick hemundervisning av ”medicinska skäl”. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Pappan och skolsköterskan tog på sig att informera klasskamraterna om beskedet i samband med skolstart, står i protokollet.

I höstas påbörjades hemundervisningen även för den yngre flickan. I dokumentet står att föräldrarna misstänker att flickan lider av samma sjukdom som sin storasyster.

Pappan i familjen var framgångsrik inom sitt fält. Så sent som i somras färdigställde han en lättförståelig skrift inom sitt expertområde och döpte den efter flickorna. I förordet tillägnar han texten sina älskade döttrar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!