Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Familjen byggde om sin bil – för att smuggla

Familjemedlemmarna stoppades frekvent vid bron. Till slut fattade tullen misstake om att något inte stod rätt till.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Tullen har kartlagt familjens förehavanden genom bland annat bilder från vägkameror, husrannsakan, telefonanalyser och analys av en stor mängd kvitton och exportdeklarationer från de gränsaffärer där inköpen av alkoholen gjorts.
De sex personerna misstänks tillsammans under flera år ha tagit in motsvarande 5 000 liter 40-procentig alkohol.
Foto: Tullverket
En liten del av den alkohol som ingår i åtalet mot de misstänkta smugglarna.
Foto: Tullverket
Pappan i familjen misstänks för att ha varit med vid flest smuggelresor: 113 stycken.
Foto: Tullverket
Enligt åtalet modifierade smugglarna en bil som användes vid resorna, så att det inte skulle synas att den var tungt lastad.
Foto: Tullverket

Familjen misstänks under flera år ha genomfört 185 smuggelresor över bron. Med sig tillbaks hade de enligt tullens utredning tiotusentals burkar öl och hundratals liter vin och sprit.

För att dölja verksamheten modifierades en bil så att det inte syntes hur tungt lastat fordonet var. 

Nu åtalas flera personer för bland annat grov smuggling.

Gång på gång åkte familjemedlemmar över bron för att handla alkohol, enligt åklagaren. 

Då och då stoppades de och att familjen så frekvent fastnade i kontroller fick till slut Tullverket att fatta misstankar. 

– Samma personer har blivit kontrollerade vid ett stort antal tillfällen och då börjar Tullen nysta i detta. Tullen är bland annat nere vid gränshandelbutikerna och tittar efter de här exportdeklarationerna, säger kammaråklagare Helena Lundström.

Genom att samla in de exportdeklarationer som familjemedlemmarna fyllt i i de affärer där alkoholen inhandlats växte bilden av en systematisk smuggelverksamhet fram.

Flera hundra tusen kronor

Enligt Tullverkets analys har familjemedlemmarna under åren 2018-2020 köpt minst 4 157 flak starköl, 242 flak starkcider, 510,75 liter vin och 202 liter spritdrycker. Omräknat till 40-procentig alkohol rör det sig om närmare 5 000 liter.

Den sammanlagda kostnaden för alkoholen var nästan 400 000 kronor.

Nu åtalas sex medlemmar ur familjen – mamman, pappan, två döttrar, en son och en svärson – för bland annat grov smuggling och medhjälp till samma brott. 

Dessutom åtalas ett par som enligt åklagaren gjort inköpsresor med familjen.

De misstänka nekar till brott. 

– De menar att det inte handlar om så många resor. Och de menar att det de handlat är för eget bruk. Det är födelsedagsfester och så. Det är olika fester, man festar mycket i den familjen enligt vad de säger, säger Helena Lundström.

Byggde om bil

Enligt utredningen genomförde familjen smuggelresorna för att sedan sälja alkoholen i Sverige. 

– Man gör inte detta för att vara snäll och skänka bort alkohol. Och man kan inte dricka så här mycket själv, säger Helena Lundström.

Resorna företogs enligt åtalet i flera olika fordon. Ett av dessa modifierades enligt åklagaren för att dölja smuggelverksamheten. I bilens stötdämpare monterades gummibitar för att hindra bilen från att tyngas ner när den lastades tung av alkohol.

– Jag det är det jag menar. Man har ändrat om bilen så att det inte ska synas när den är tungt lastad.

I åtalet finns något färre resor med jämfört med de som Tullverket kartlagt i sin utredning. Vad gäller mängden alkohol som familjen ska ha smugglat in har åklagare Helena Lundström fått utgå från schabloner – 65 liter sprit per resa. 

Två personer som misstänks ha köpt alkohol av familjen åtalas också. Med största sannolikhet finns det troligtvis finns många fler köpare som inte hittats.

– Det skulle man nog kunna räkna med, säger Helena Lundström.

Kvällsposten har sökt familjepappans advokat.

TV: Fler nyheter från Kvällsposten

Polisen: ”Unghanar som är ute och friar”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!