GÄSP! Trillingarna Alfred, Alma och Anton delar säng i vardagsrummet. "Så länge de får plats vill vi gärna att de sover tillsammans", säger pappa Robin. Foto: Tomas LeprinceGÄSP! Trillingarna Alfred, Alma och Anton delar säng i vardagsrummet. "Så länge de får plats vill vi gärna att de sover tillsammans", säger pappa Robin. Foto: Tomas Leprince
GÄSP! Trillingarna Alfred, Alma och Anton delar säng i vardagsrummet. "Så länge de får plats vill vi gärna att de sover tillsammans", säger pappa Robin. Foto: Tomas Leprince
Familjen samlad efter blöjbytet. Alma får sitta i sin storebrors knä, Anton i mamma Sussans famn och Alfred i pappas. Foto: Tomas LeprinceFamiljen samlad efter blöjbytet. Alma får sitta i sin storebrors knä, Anton i mamma Sussans famn och Alfred i pappas. Foto: Tomas Leprince

Familjen samlad efter blöjbytet. Alma får sitta i sin storebrors knä, Anton i mamma Sussans famn och Alfred i pappas. Foto: Tomas Leprince
Alma är först ut att få ny blöja. Foto: Tomas LeprinceAlma är först ut att få ny blöja. Foto: Tomas Leprince
Alma är först ut att få ny blöja. Foto: Tomas Leprince

Familjelyckan: Triss i bebis på nyårsdagen

Publicerad

Robin Hagström, 28, och Sussan Löf, 27, tyckte Sussans gravidmage var ovanligt stor.

På första ultraljudet kom beskedet från en förvånad barnmorska: det är trillingar!

– Vi planerade tre barn men naturen ville annorlunda och gav oss fyra, men nu bromsar vi nog ett tag, skrattar pappa Robin.

Det råder trillinglycka i lägenheten i Oskarshamn när Kvällsposten hälsar på. Mamma Sussan är och hämtar storebror Albin på förskolan. Trillingarna sover stilla, uppradade på kortsidan i den vita spjälsängen. Pappa Robin har själv just vaknat.

– Vi går i skift nu, Sussan sover på natten och jag sover mellan åtta på morgonen och halv tre. Fast jag har ännu inte riktigt lärt mig att sova på dagen. Men man är trött så visst slumrar jag till lite då och då.

Albin och Sussan kommer hem. Trots stojet sover trillingarna lugnt vidare.

Tidigt under graviditeten förstod både Robin och Sussan att det nog kunde vara mer än ett barn i Sussans mage.

– Redan i vecka sex märkte vi att jag var mycket större än när jag väntade Albin. Vi förstod att det nog var mer än en. När de på första ultraljudet sa att vi väntade trillingar visste vi inte om vi skulle skratta eller gråta. Men jag blev så klart väldigt glad, säger Sussan Löf.

Trillingarna föddes för tidigt

Barnmorskan hade aldrig varit med om en trillinggraviditet och var lika förvånad som föräldrarna. Graviditeten blev jobbig för Sussan.

– Alla symptom var värre, som illamående, halsbränna och ont i ryggen. Jag mådde sämre och var tvungen att vila mycket, berättade Sussan för Barometern som först skrev om trillingarna.

Anton, Alma och Alfred förlöstes med akutkejsarsnitt klockan 23:45 på nyårsdagen. Eftersom de föddes för tidigt, i vecka 29 har de bott på neonatalavdelningen på Västerviks sjukhus tillsammans med sin mamma. I början fick trillingarna matas med sond. 22 februari fick de äntligen komma hem till pappa Robin och storebror Albin.

– Man kunde inte riktigt koppla av på sjukhuset så det blev en lättnad att komma hem. Det var roligt och underbart att äntligen ha hela familjen samlad, berättar Susan.

För Albin som saknat sin mamma var lyckan stor.

– Det var tufft för honom att vara utan mamma. Ibland på nätterna vaknade jag av att Albin hade satt på sig skorna och stod vid dörren och sa att han skulle åka till sin mamma, säger Robin.

Albin har fått tre småsyskon

Nu har det gått tre veckor sedan hemkomsten och rutinerna börjar falla på plats. Det blir dags för blöjbyte för trillingarna och Albin springer efter och ropar "min bebis, min bebis". När Alma är färdigbytt får storebror hålla sin lillasyster.

– Är det roligt med trillingarna, Albin?

– Nej, ropar Albin glatt. Just den här dagen verkar "nej" vara favoritordet.

Föräldrarna vet att ett äldre syskon kan bli avundsjuk när föräldrarna måste ägna mycket tid till ett litet nyfött syskon. Nu är det dessutom tre småsyskon som ska få omvårdnad från två ganska trötta föräldrar.

– Någon svartsjuka har vi inte alls sett hos honom. Han får vara med hela tiden så att han känner sig delaktig och sedd av oss nu när det är mycket jobb med trillingarna. Han får stoppa om dem och vara med när de blir matade, säger Robin.

Familjen känner ingen annan som har trillingar och fick själva hitta lösningar.

– Vi fick ingen speciell information av mödravårdscentralen, däremot har vi fått mycket hjälp av en trillinggrupp vi är med i på Facebook. De har både gett oss råd och stöd och agerat grossist, berättar Robin.

Skillnaden mot en "vanlig" barnfamilj

Av förklarliga skäl känns lägenheten på tre rum något liten och opraktisk för familjen. Drömmen är ett eget hus.

– Vi har inga avancerade drömmar, men vi vill gärna bo på landet. Det vore härligt att bara kunna öppna dörren och gå ut i trädgården och kicka boll och leka, säger Robin.

Robin och Sussan tycker mycket av vardagen med trillingarna är likt den första tiden med Albin.

– Än så länge är det mest dygnsrytmen, att vi går skift som är annorlunda mot livet i en "vanlig" barnfamilj. Klaffar sömnen och matningen så behåller man lugnet!

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag