Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Familj lurade till sig nio miljoner i bidrag

Enligt åtalet greps mamman och en av sönerna, den som enligt uppgifterna till Försäkringskassan, i september förra året i Slovakien - där mamman äger en fastighet.Foto: Polisen
En 32-årig man ska ha låtsats vara handikappad.Foto: POLISEN

En mamma och hennes två söner misstänks för att under flera år ha lurat till sig nästan nio miljoner kronor i assistansersättning och aktivitetsersättning.

Nu åtalas de för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. I mer än tio år misstänks en 32-årig man ha låtsats vara så handikappad att han behövt assistans 77 timmar i veckan.

De tre personerna är två bröder i 30-årsåldern och brödernas mamma, en kvinna i 50-årsåldern. 

Enligt åklagaren har de tre lämnat oriktiga uppgifter som fått Försäkringskassan att utbetala miljonbelopp. Utbetalningarna har skett sedan 2006. 

Polisen har filmat

Enligt åtalet har en av bröderna hävdat att han har behövt hjälp med all personlig hygien och haft ständigt behov av blöjor.Enligt de misstänkt falska uppgifterna till Försäkringskassan har han inte klarat av att borsta tänderna på egen hand och inte kunnat äta själv.

I polisens förundersökning mot de tre misstänkta finns videofilmer som tagits av polisens spanare. Filmerna visar hur den påstått gravt handikappade sonen helt obehindrat promenerar och shoppar med sin mamma. 

Enligt ett beslut från 2011 från Försäkringskassan uppgick mannens totala behov då till 77 timmar assistans i veckan.

Nekar till brott

Enligt åtalet har familjen tillbringat en ansenlig del utomlands under de år som bedrägeriet har pågått.

Mamman äger också en fastighet i Slovakien. Där greps hon i september förra året tillsammans med den son som åklagaren menar varken varit sjuk eller behövt assistans.

Slovakisk polis har en rapport, efter gripandet, uppgett att sonen kunde klara sig utmärkt på egen hand i arresten.

Åklagaren konstaterar att bedrägeriet har pågått under lång tid, varit systematiskt och hon bedömer därför brotten som grova.

Alla tre nekar till brott.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.