Familj dödad i krock med lastbil

Publicerad

OBS! Den här artikeln är från 2004 och har nu börjat synas i sociala medier.

 

SKABERSJÖ. I hög fart dundrade långtradaren fram på fel sida av motorvägen med berusad förare.
Fem personer, tre vuxna och två barn, dog i krossade och utbrända bilvrak innan skräckfärden var över.

Ystadbon Anders Ung var på väg hem vid 19.15 i går kväll när han mötte den ungerska långtradaren på E65 mellan Oxie och Svedala. – Jag låg i ungefär 120 i omkörningsfilen när jag såg strålkastarna på väg rakt mot mig. – Jag blinkade intensivt med helljuset men inget hände. Så jag kastade bilen så långt ut åt höger som det gick för att rädda mig själv. – Jag känner mig alldeles darrig nu efteråt. Det kunde varit jag som blivit kvar där, säger Anders Ung.

Frontalkrockade

Långtradaren frontalkrockade med en personbil i höjd med Skabersjö. Föraren i annan personbil tvingades till så kraftig gir att hennes bil voltade ut på en åker. Den ena bilen blev totalt utbränd. Vraket bärgades till Malmö med offren kvar inuti - en familj med två vuxna och två barn. I den andra bilen färdades en ensam kvinna. Även hon omkom i den fasansfulla olyckan. Taxichauffören Johnny Engström från Ystad undkom katastrofen med några meters marginal. – Bilen som just skulle köra om mig frontalkrockade, säger han. – Det small som en explosion bakom mig. Jag stannade men kunde inte hjälpa. Lågorna var så intensiva att jag inte kunde komma nära. – Jag har kört lastbil i många år innan jag började med taxi men detta är det värsta jag varit med om.

Rattfull

Långtradaren hade enligt uppgift kört upp på motorvägen på vad som egentligen är en avfart till Svedala. Chauffören fick blåsa i alkotest som direkt visade straffbar promillehalt. Han fördes till polishuset i Malmö för blodprovstagning och ett första förhör. Blodprovet på bekräftade den första rattfyllerimisstanken. Senare anhölls han och fördes över till polisen i Ystad för fortsatt utredning. Han misstänks för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död.

Offren identifierade

Tidigt på onsdagsmorgonen blev identifieringen av samtliga omkomna klar och anhöriga kunde underrättas. Det handlar dels om en familj från södra Skåne med två små barn, varav ett spädbarn och ett lite större syskon, och dels om en 51-årig kvinna som satt i den bil som voltade ut på en åker. Chauffören, en man från Ungern, förhördes under natten. Men det gav inte så mycket. - Han minns ingenting, säger Ingvar Landin, länsvakthavande befäl vid Skånepolisen till TT. Mannen var påtagligt berusad och anhölls misstänkt för grovt rattfylleri, vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik.

Hund sökte skadade

Ett första förhör med föraren gjordes sent på tisdagskvällen i Malmö. Därefter anhölls han och förde till Ystadspolisen som ska utreda olyckan. Lastbilen var registrerad i Ungern. Omedelbart efter dödsolyckan sökte hundpatruller och en helikopter igenom området runt omkring för att kontrollera att ingen skadad hade förirrat sig ut i mörkret. Haverikommissionen har kopplats in för att utreda trafikolyckan, som av Ingvar Landin betecknas som en av de värsta som inträffat i Skåne.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag