Falske ordningsvakten jobbade i Folkets park

Mannen hade fortfarande sin uniform på sig när han greps av polisen.
Foto: Polisen

Han genomförde en utbildning till drömjobbet som ordningsvakt men blev ändå inte godkänd. Då förfalskade han ett förordnande och fick jobb på det.

Mannen gjorde 62 pass i Folkets park, på sjukhuset och andra utsatta ställen i Malmö innan han avslöjades och fick sparken.

– Jag vill stoppa brottslingar, skrev han som sin ambition.

Mannen, som är i 30-årsåldern och bor utanför Malmö, gick en privat utbildning till ordningsvakt 2018 och blev godkänd både på de teoretiska och på de praktiska momenten.

Men sista hindret – en intervju hos polisen – klarade han inte. Poliserna som genomförde intervjun bedömde honom som omogen och olämplig för uppgiften.

Det förfalskade förordnandet högst upp, och ett äkta med en riktig namnteckning nederst.
Foto: Polisen

De tyckte även att mannen slirade lite med fakta om att han hade begått några mindre förseelser i sitt förflutna.

Fixade falska papper

Mannens besvikelse var enorm. Han överklagade underkännandet så långt han kunde – men förgäves. Då fixade han ett falskt bevis på sitt förordnande som ordningsvakt.

Med den falska handlingen, undertecknad med en namnteckning som försökte härma ansvarig person hos polisen, fick han jobb hos två vaktbolag i Malmö.

Mellan juni och september 2018 gjorde han 62 arbetspass på Moriskan i Folkets park, Malmöfestivalen, sjukhuset SUS – till och med ett pass vid en fotbollsmatch i Helsingborg.

Erkänner inte brott

Men en arbetskamrat anade oråd och skrev till ledningen för ett av vaktbolagen. Och när de tittade närmare på mannens dokument visade det sig att förordnandet var hemmagjort.

Den falske ordningsvakten har nu åtalats för grov urkundsförfalskning och grovt föregivande av allmän ställning. Men han erkänner inget.

Mannen hävdar att han varit i god tro, och att han köpt förordnandet av en kollega eftersom det tog så lång tid att få det på ordinarie sätt.

– Jag har gjort goda gärningar, har aldrig använt batong för att slå någon eller nåt sånt, säger han i polisförhör.

TV: Toppolitiker larmades om romsk rättegång i september

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!