Polisen i nordvästra Skåne varnar äldre för falska poliser. Foto: Ludvig ThunmanPolisen i nordvästra Skåne varnar äldre för falska poliser. Foto: Ludvig Thunman
Polisen i nordvästra Skåne varnar äldre för falska poliser. Foto: Ludvig Thunman
Falska poliser försöker få tillträde till äldre personers lägenheter. "Släpp inte in dessa personer, varnar polisen. Foto: ColourboxFalska poliser försöker få tillträde till äldre personers lägenheter. "Släpp inte in dessa personer, varnar polisen. Foto: Colourbox

Falska poliser försöker få tillträde till äldre personers lägenheter. "Släpp inte in dessa personer, varnar polisen.

 Foto: Colourbox

Falska poliser slår till mot äldre personer

Publicerad

De utgör sig för att vara poliser och försöker få tillträde till äldre personers lägenheter.

Nu varnar polisen i nordvästra Skåne för de falska poliserna.

– Släpp inte in dessa personer, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson i polisområde nordvästra Skåne.

Genom åren har tjuvar och bedragare med blandat resultat försökt lura till sig både kontanter och smycken från äldre personer i deras lägenheter.

Polisen i nordvästra Skåne varnar nu för ytterligare en variant.

Det handlar om falska poliser som ringer upp äldre. I telefonsamtalen drar bedragarna en historia om att offret haft inbrott och att polisen måste komma på besök och undersöka fallet.

En man i 70-årsåldern på Brunnbäcksgatan i Helsingborg var nära att bli ett av offren härom dagen.

Blev uppringd

Mannen har berättat hur han blev uppringd av de falska poliserna och att de under samtalet verkligen gag sken av att vara riktiga poliser.

– Under samtalet påstods att mannen haft inbrott och att två poliser avsåg att besöka honom i lägenheten, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesperson vid polisen i nordvästra Skåne.

Den äldre mannen ifrågasatte samtalet, men den falske polisen stod på sig och räckte dessutom över telefonluren till en tredje person som intygade att de verkligen var från polisen.

En stund senare dök de falska poliserna också upp utanför den 70-årige mannens bostad i Helsingborg.

Enligt offret var det tre personer och de kom i civila kläder, precis som sagts under telefonsamtalet.

Drog sig tillbaka

– Mannen hade dock ringt till en bekant som fanns i bostaden som stöd. Han släppte inte heller in några personer i lägenheten, utan öppnade fönstret och pratade med dem genom en springa, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

När de falska poliserna insåg att loppet var kört valde de att dra sig tillbaka och avbryta det planerade brottet. De försvann senare från platsen,

– Händelsen har rubricerats som föregivande av allmän ställning, det vill säga att man falskt utgett sig från att vara poliser, samt ofredande, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Hon uppmanar allmänheten att aldrig släppa in okända personer i sina bostäder.

– Alla som kommer å tjänstens vägnar, från polisen eller från andra verksamheter, till exempel hemtjänsten, ska kunna legitimera sig, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag