Två falska läkare som uppträder artigt och är välklädda härjar i Skåne. Männen låtsas vara läkare och tar sig in hos åldringar för att stjäla pengar och smycken. Foto: Anders Wiklund / TtTvå falska läkare som uppträder artigt och är välklädda härjar i Skåne. Männen låtsas vara läkare och tar sig in hos åldringar för att stjäla pengar och smycken. Foto: Anders Wiklund / Tt
Två falska läkare som uppträder artigt och är välklädda härjar i Skåne. Männen låtsas vara läkare och tar sig in hos åldringar för att stjäla pengar och smycken. Foto: Anders Wiklund / Tt
Männen presenterade sig som läkare och utan någon direkt förklaring bad en av dem att få ta kvinnans puls. Foto: BildbyrånMännen presenterade sig som läkare och utan någon direkt förklaring bad en av dem att få ta kvinnans puls. Foto: Bildbyrån
Männen presenterade sig som läkare och utan någon direkt förklaring bad en av dem att få ta kvinnans puls. Foto: Bildbyrån

Falska läkare härjar – stal från 98-årig dam

Publicerad

Två falska läkare som uppträder artigt och är välklädda härjar i Skåne. Männen låtsas vara läkare och tar sig in hos åldringar för att stjäla pengar och smycken.

Senaste offret är en 98-årig kvinna i Helsingborg.

– Hon tycke det var konstigt när en av männen skulle ta hennes puls, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, presstalesman vid Helsingborgspolisen.

Det var hd.se som först skrev om det två falska läkarna. Männen är i 40-årsåldern och polisen varnar för att de kan dyka upp var som helst i södra Sverige.

– De uppförda sig väl och såg prydliga ut, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Det var ett av skälen till att den 98-åriga kvinnan släppte in männen. Ett annat skäl var att hon nyligen besökt läkare.

Männen presenterade sig som läkare och utan någon direkt förklaring bad en av dem att få ta kvinnans puls.

Men den 98-åriga kvinnan tyckte att det var något som inte stämde när han skulle ta hennes puls.

– Han gjorde inte på rätt sätt, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Stal tusentals kronor

Männen kunde på det här sättet förvilla kvinnan. Medan kvinnan fick sin puls tagen kunde den andre mannen härja fritt i hennes bostad.

Efteråt kontrollerade kvinnan om hon hade kvar sina värdesaker.

– De kom över ett par tusen kronor, ringar och halsband, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Falska läkare som tar sig in hos äldre har förekommit tidigare. I juni förra året åtalades två män som också uppgett sig vara läkare och på så sätt tagit sin hos åldringar i Helsingborg.

Kartlade åldringar

De använde en något annorlunda metod. De kartlade åldringar som bor ensamma. De ringde sedan upp sina tilltänkta offer och uppgav att läkare eller sjusköterska skulle komma på besök.

Männen dömdes till två års fängelse respektive två år och sex månaders fängelse. De kom över sammanlagt 50 000 kronor. Deras äldsta offer var 102 år.

– Vi varnar ju för den här typen av åldringsbrott både på Facebook och på andra sätt. Men det är inte alltid som äldre personer nås av varningarna. Därför är det viktigt att anhöriga också är uppmärksamma och pratar med sina äldre släktingar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag