Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falska brandmän på besök i Helsingborg

Klädda i uniform med blå jacka, vit skjorta och slips ville brandmännen komma in för att kontrollera brandvarnaren. Brandmännen på bilden är riktiga brandmän. "Vi vill betona att vi inte bedriver någon verksamhet där vi ringer på för att komma in i enskilda lägenheter", säger Fredric Hermansson, verksamhetschef på Helsingborgs Brandförsvar.Foto: Christian Örnberg
Under måndagen fick flera boende i Helsingborgsstadsdelen Drottninghög oväntat besök. Utanför dörren stod plötsligt två brandmän som ville komma in i bostaden för att kontrollera brandvarnaren och erbjöd sig att sälja brandsläckare.Foto: Colourbox

Klädda i uniform med blå jacka, vit skjorta och slips ville brandmännen komma in för att kontrollera brandvarnaren.

Men nu avslöjar räddningstjänsten allt som en bluff och varnar för de falska brandbekämparna.

– Vi vill betona att vi inte bedriver någon verksamhet där vi ringer på för att komma in i enskilda lägenheter, säger Fredric Hermansson, verksamhetschef på Helsingborgs Brandförsvar, till hd.se.

Under måndagen fick flera boende i Helsingborgsstadsdelen Drottninghög oväntat besök. Utanför dörren stod plötsligt två brandmän som ville komma in i bostaden för att kontrollera brandvarnaren och erbjöd sig att sälja brandsläckare.

Enligt hyresgästerna var brandmännen uniformsklädda och ska även ha visat upp någon form av legitimation. Det falska brandförsvaret uppges även ha anlänt i en röd bil med dekaler med Helsingborgs brandförsvar.

Men nu väljer det riktiga brandförsvaret att avslöja påringarna som bedragare. Enligt Fredric Hermansson gör räddningstjänsten i Helsingborg aldrig några enskilda besök hos boende.

– Helsingborgs brandförsvar säljer aldrig brandskyddsutrustning eller liknande produkter, säger han i ett pressmeddelande.

En ny variant

Helsingborgspolisen har i nuläget fått in två anmälningar gällande bedragarna. En från en privatperson boende på Drottninghög men även Helsingborgs brandförsvar har valt att polisanmäla skojarna. Samtidigt misstänker polisen att det finns ett mörkertal.

– Mannen som anmält har fått höra att en bekant också fått påhälsning, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, polisens informatör i nordvästra Skåne, till Kvällsposten.

Hon menar att polisen med jämna och ojämna mellanrum får rapporter om bedragare som försöker komma in i folks hem.

– Det kan vara någon som ber om ett glas vatten eller folk som utger sig för att vara hemtjänst, fastighetsskötare eller rörmokare så det här skulle ju kunna vara en variant, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

En av skojarna försöker ofta uppehålla den boende samtidigt som den andra plockar åt sig saker. Men bedragarna kan lika gärna vara ute för att reka inför kommande inbrott.

– Mannen som anmält släppte dem inte ur sikte, men vi tror helt enkelt att man går in för att stjäla och se vad som finns. Men det kan också vara så att man beställer varor och kanske betalar för saker som man sedan aldrig får. Det finns många varianter.

Ring polisen

Det bästa är att bara stänga dörren, menar Eva-Lotta Hermansson Truedsson. Hon säger också att den som fått besök gärna får höra av sig till polisen, oavsett om de släppt in bedragarna eller inte.

– Även om inget brott är begånget kan vi lättare få en bild av var de rört sig, säger hon till Kvällsposten.

Men helt brända tycks de falska brandmännen ändå inte vara. På en punkt är Helsingborgs brandförsvar beredd att ge dem rätt:

– Det enda som vi håller med bedragarna om är att man ska ha en fungerande brandvarnare, säger Fredric Hermansson till hd.se.