Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Falska "amerikaner" lurar äldre på nätet

Hotas av bedragare. Kvinnor pekas ut som måltavlor för de förslagna bedragarna som härjar på nätet. De tar kontakt med kvinnorna via Facebook och förmår offren att föra över pengar åt dem. OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Magnus Andersson
Känner till flera fall. Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen i nordvästra Skåne känner till flera fall av fräcka bedrägerier som riktar sig mot kvinnor på nätet.
Foto: Polisen
Varnar. Polisens presstalesman, Ewa-Gun Westford, varnar kvinnor för de nya bedrägerifallen som riktats mot kvinnor via nätet. "Man måste vara försiktig", säger hon.
Foto: SANNA DOLCK
Lurar offer på Facebook. Kvinnan från Ängeholm lurades att föra över en miljon kronor till mannen hon träffat på Facebook.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Den vänlige amerikanen charmade den skånska kvinnan på Facebook till den grad att hon förde över en miljon kronor åt honom.

Sedan hörde han aldrig av sig igen och nu varnar polisen för de fräcka bedragarna som siktar in sig på kvinnor.

–  Det är inte alltid kärlek de är ute efter. Ofta är det pengar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson vid polisen till Helsingborgs Dagblad. 

Återigen härjar förslagna bedragare på Facebook och de drar sig inte för att utnyttja människor. I takt med att varningar sprids och bedragarnas metoder blir mer kända tvingas de byta sina trick.

– När de märker att vi närmar oss tar de ett steg åt sidan och återkommer sedan i nya skepnader, det går fort, säger Ewa-Gun Westford, presstalesman vid Skånepolisen.

Nu misstänks bedragare vara i gång igen, med en ny metod.

En kvinna i 60-årsåldern från Ängelholm har anmält att hon vilseletts att föra över en miljon kronor till en okänd man.

Falsk officer

Kvinnan hade just gått i pension när hon fick en vänförfrågan på Facebook, avsändaren påstod sig vara en amerikansk officer som blivit änkling, skriver Helsingborgs Dagblad.

Den skånska kvinnan tyckte att det skulle vara roligt med en ny bekantskap, accepterade förfrågan och började samtala med mannen via internet.

Men en bit in i vänskapen uppstod problem. Mannen sa att han var delägare i ett antal oljekällor i ett arabiskt land och att han efter en konflikt med delägarna behövde pengar till advokathjälp. Kvinnan förde över en större summa pengar. Sedan behövde han ytterligare ekonomiska medel för att ta sig ut ur landet, och kvinnan ställde upp.

Därefter gjorde paret upp om att träffas även i verkligheten men i sista stund ställdes mötet in. Mannen påstod att han blivit påkörd i London och behövde mer pengar till läkarvård, skriver Helsingborgs Dagblad.

Tvingades börja jobba

För att klara av alla utgifter tvingades kvinnan börja jobba igen, men samtidigt började hon kolla upp mannen och genomskådade till slut bluffen, då hade hon betalt ut en miljon kronor.

Hos polisen är man väl bekant med bedrägeriformen.

 – Jag själv har nog fått ett 20-tal sådana vänförfrågningar, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson till HD.

Metoden som bedragarna använder är en ny form av Nigeriabrev. Gärningsmännen väljer ut kvinnor, ofta äldre än 50 år och inleder en en relation över nätet. Inledningsvis är de mycket charmanta och lyckas bygga upp ett orubbligt förtroende.

Ofta spelar de roller där de påstår sig vara både änklingar och officerare och det kan ta tid innan bluffen avslöjas.

– Bedragarna attackerar mjuka värden och spelar på offrens känslor. Det är just det som gör det här så svårt. När man slår mot en människas känslor blir det genast farligt eftersom man inte tänker lika rationellt och kritiskt, säger Ewa-Gun Westford.

Svårt att spåra bedragarna

Hon varnar nu för bedragarna och uppmanar allmänheten till stor försiktighet på nätet. 

– Man måste tänka sig för väldigt, väldigt noga. Egenansvaret i sådana här fall är mycket stort och man måste vara benhård när det gäller vad man klickar på eller säger ja till.

Möjligheterna att spåra dem och ställa dem till svars är inte stora. Ofta går överföringarna bara att följa till ett annat land, där upphör sedan spåren.

– Det är mycket, mycket svårt att nå fram. Här är en kedja av händelser och man måste kunna dra en röd tråd genom hela processen, säger Ewa-Gun Westford.

Andra fräcka bedrägerier på nätet

KAPADE PROFILER

• Det finns flera fall av personer som har fått sina konton på till exempel Facebook kapade av kriminella. 

Med den kapade profilen har bedragaren skickat meddelanden till offrets vänner och bett om hjälp med pengar. Undvik att bli lurad genom att säkerställa att det verkligen är rätt person du pratar med, exempelvis genom ett telefonsamtal eller via kontrollfrågor.

NÄTFISKE

• Metoden går ut på att bedragaren försöker lura av dig dina inloggningsuppgifter. Inte sällan genom ett mejl där avsändaren utger sig för att vara en betrodd källa som din bank eller något annat större, välkänt företag. Undvik att bli lurad genom att dubbelkontrollera avsändaren och var särskilt uppmärksam om du uppmanas att klicka på en länk för att lämna dina inloggningsuppgifter. 

FALSKA ANNONSER

• Flera stora företag som Ikea och McDonald´s utnyttjas av bedragare som försöker lura allmänheten att köpa presentkort värda hundratals kronor för bara någon krona. Offer berättar hur de efter att ha betalat den låga summan blivit av med hundratals kronor som bedragarna drar från kontona. Undvik att bli lurad genom att ifrågasätta erbjudandet. Låter det för bra för att vara sant så är det förmodligen inte det. Anmäl alltid bedrägeriförsöken till polisen. Om du blir lurad: spärra dina kontouppgifter omedelbart 


Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.