Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Falsk bankchef lurar äldre – köper dyra lyxklockor

Den falske säkerhetschefen som ringer är ute efter bankkundernas siffror som kommer fram när man slagit in pinkoden till bankdosan. Foto: EMMALISA PAULY
Den falske bankchefen och hans kompanjoner köper lyxklockor som denna för pengar de tagit från bankkunders konton. Foto: Bukowskis Auktioner

En man som låtsas vara säkerhetschef på en svensk bank misstänks ligga bakom omfattande bedrägerier mot främst äldre bankkunder. 

Han kapar deras bankkonton och använder pengarna för att köpa lyxklockor av märket Rolex och Breitling.

– Bedragare skaffar lyxklockor för att omsätta pengar som de kommit över, säger Jan Olsson, på polisens nationella bedrägericenter. 

Den falske säkerhetschefen är övertygande och använder flera olika metoder för att lura sina offer. Samtalen kan handla om olika saker. Ett exempel är att bankkundens kort används utomlands och måste spärras eller att kunden är utsatt för ett pågående bedrägeri.

Själv poängen med samtalet är ett enda - att få bankkunden att ta fram bankdosan och, slå in pinkoden och sedan läsa upp siffrorna för den falske säkerhetschefen. Tidigare var bedragarna ute efter att kapa konton med hjälp av mobila bank-ID. Nu riktar man in sig på att lura kunderna att uppge siffror från sina bankdosor.

– Man ska aldrig, under några omständigheter, lämna ut siffrorna som man får fram på sin bankdosa, säger Jan Olsson.

Den varningen har poliser gått ut med sedan hösten 2017. Ändå bedrägerierna fortsätter men i minskad omfattning. Samtidigt hittar telefonbedragarna ständigt på nya lögner.

 

Tar över kontot

När den falske säkerhetschefen lyckats få sitt offer att lämna ifrån sig siffrorna från bankdosan tillräckligt många gånger är första delen av bedrägeriet ett faktum. Då har han tagit över kontot.

Men samtidigt pågår ett helt annat bedrägeri som iscensätts för att få ut pengarna på snabbast tänkbara sätt - genom att köpa lyxklockor som säljs på bland annat Blocket.

Och det finns en förklaring till det här.

Bedragarna som använder telefonen för att lura av bankkunder siffrorna från bankdosor har insett att det allt hårdare trycket från polisen gjort det riskfyllt att genomföra den här typen av bedrägerier. Fram till nu har bedragarna använt främst swish för att prångla ut pengarna som sedan skickats vidare till ett stort antal personer. Deras uppdrag har varit att ta ut kontanter i bankomater. Men efter att åtskilliga hjälpredor åtalats har telefonbedragarna sökt andra vägar att prångla ut pengarna.

Kriminella köper ofta lyxklockor för att göra det svårare att spåra pengar som man kommit över genom att begå brott, enligt kommissarie Jan Olsson. Foto: Brottscentralen / Brottscentralen

Andra delen i bedrägeriet

Den andra delen av bedrägeriet är riktad mot ägare till lyxklockor som Rolex och Breitling. Den typen av annonser förekommer flitigt på bland annat Blocket. Klockorna säljs för avsevärda belopp.

En Rolex Yachtsmaster i rosé och guld kan kosta cirka 180 000 kronor medan en Rolex Submariner i guld bjuds ut för cirka 250 000 kronor. Det är den här sortens klockor som telefonbedragarna söker efter. De är också på jakt efter Breitlingklockor som säljs till lägre priser än Rolex.

Jämsides med den falske säkerhetschefen finns nämligen en eller flera kompanjoner som är i full färd med att kontakta personer som försöker sälja sina lyxklockor på nätet. De gör upp affären, lovar att pengar snart kommer. När betalningen väl finns på kontot så är det från ett konto som den falske säkerhetschefen kapat.

– Mottagaren riskerar att pengarna blir tagna i beslag. Sedan får man utreda vem som har bättre rätt till pengarna, säger Jan Olsson.

I det läget är oftast den dyrbara klockan antingen hämtad eller har skickats i väg och då kan det vara för sent.

Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket, varnar för att sälja dyrbarheter och ta betalt genom överföringar från bankkontot.

– Du vet inte vem du får pengarna från. Vi rekommenderar att man använder Blockets digitala köpekontrakt. Då vet man vem man gör affär med, säger han.