Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Falafel från Rosengård serveras uppe i luften

Flygfalafel. Bushrah Asaad, Imam El Asfar, Fathie Mohamed, Mona Mahdi, Kefaya Isameil Khalid och Fatme Ibrahim är några av kvinnorna som kommer fritera kikärtsbollar till flygresenärerna.Foto: ANDERS ROOS / ANDERS ROOS
Mona Mahdi kallas "falafeldrottningen" av sina kolleger på Yalla Trappan.Foto: ANDERS ROOS / ANDERS ROOS
På sina Malmöflygningarna bjuder flygbolaget Bra på falafel tillagad i Rosengård.Foto: Bra Flyg
Pernilla Lyberg är regionchef på flygbolaget Bra.Foto: andreas@mittbrollop.se
Falafel har under senare år blivit något som kan liknas vid en nationalrätt i Malmö. Foto: FomaA/Colourbox

De friterade kikärtsbollarna har en särskild plats i många Malmöbors hjärtan. 

I oktober bjuder flygbolaget Bra sina Malmöresenärer på falafel – tillagad i Rosengård av kvinnokooperativet Yalla Trappan.

– Det är bra för jämställdheten, integrationen, kvinnorna och våra smaklökar, säger Pernilla Lyberg, regionchef på flygbolaget Bra.

I Malmö fixar du lunchen för 25 kronor vart du än befinner dig i staden. Lägg till en femma och du får fetaost eller haloumi i rullen. I oktober månad kan du smaka på Malmö redan under resan till staden.

På sina Malmöflygningar bjuder nämligen flygbolaget Bra på falafel tillagad i Rosengård av kvinnokooperativet Yalla Trappan. Företaget räknar med att 12 000 bollar kommer att serveras under resorna.

"Bra för jämställdheten – och smaklökarna"

Yalla Trappan har funnits i Rosengård sedan 2010 och målet är att skapa arbetstillfällen och ökad ekonomisk självständighet för utlandsfödda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. 

De flesta av kvinnorna i verksamheten har aldrig tidigare haft ett avlönat arbete.

– Vi vet att invandrade kvinnor ofta står långt ifrån arbetsmarknaden och därför tycker vi extra mycket om detta initiativ. Det är bra för jämställdheten, integrationen, kvinnorna och våra smaklökar, säger Pernilla Lyberg, regionchef på flygbolaget Bra.

 

Mona Mahdi är känd som "falafeldrottningen" bland kollegerna på Yalla Trappan.Foto: ANDERS ROOS / ANDERS ROOS

 

Mona Mahdi är känd som "falafeldrottningen" bland kollegerna och trivs med jobbet på Yalla Trappan. Hon är stolt över att tusentals falafelbollar från kooperativet kommer att serveras på flygplanen. 

– Jag känner mig stolt över att de ska serveras på flygplanen. Nästa gång jag ser ett flygplan ska jag tänka att de äter Monas Falafel, säger Mona Mahdi och skrattar.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!