Fåglar skjuts dygnet runt

TOLV HELTIDSANSTÄLLDA. Jens Nielsen är en av de som arbetar med fågelkontroll över Kastrup i Köpenhamn. Sex miljoner kronor avsätts varje år för att komma till rätta med problemet.
Foto: Benita Marcussen

Varje år sker närmare 100 kollisioner mellan fåglar och flygplan i Sverige. Sturup är en av de mest fågeltäta flygplatserna. -  Vi lägger ner mycket arbete på att hålla undan fåglarna, säger flygplatsens säkerhetschef Lars Söfgren.

Efter flygolyckan i New York i torsdags har problemet med fågelkollisioner aktualiserats.

 -  Visst har vi ett problem med fåglar och det har ökat det senaste halvåret, säger Lars Söfgren, säkerhetschef vid Malmö Airport. 

 -  Vi har hittills inte haft några allvarliga incidenter, men det har hänt ett par gånger att plan tvingats vända och göra en säkerhetslandning efter en fågelkollision -  senast i höstas.

Skyddsjägare på plats

 För att minska riskerna finns skyddsjägare på plats för att skjuta av fågelbeståndet.

 -  Exakt hur många fåglar som skjuts varje år vet jag inte, men det viktigaste arbetet är det förebyggande där vi kontrollerar banorna och skjuter skrämskott och lysskott, säger Lars Söfgren.

 -  Vi har dessutom anlitat en ornitolog som hjälper oss med goda råd. Olika fåglar reagerar på olika sätt. Här finns mycket sjöar runt flygplatsen och det drar naturligtvis till sig en hel del fågel.

 Problemet skiftar med väder och årstid.

 -  Om det till exempel regnat mycket kommer det ut mask på banorna som lockar till sig fågel. Och naturligtvis är problemet som störst på hösten och våren när flyttfåglarna är på väg.

79 kollisioner

 På Kastrup är problemet ännu större. Där använder man varje år drygt sex miljoner kronor för att komma tillrätta med stora flockar mås och duva. Den danska flygplatsen har tolv heltidsanställda fågeljägare som dygnet runt försöker hålla fåglarna borta.

 Trots det inträffade förra året 79 kollisioner mellan flyg och fågel, så kallade birdstrikes.

 De senaste tio åren har 219 människor världen över omkommit på grund av birdstrikes.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!