Kommunal i Skåne har cirka 66 000 medlemmar och många av dem finns i frontlinjen mot covid-19 sida vid sida med många andra yrkesgrupper. Kommunals medlemmar städar, bistår och står för viktiga delar av både omsorg, hemtjänst och inom sjukvården.
Ingen vet med säkerhet hur spridd covid-19 är bland befolkningen och i Skåne. Teorierna är många och farhågorna stora. Det är ingen slump att försvarsmakten byggt så kallade sjukvårdsmoduler i Helsingborg med plats för upp till 20 intensivvårdsplatser.
Läkarnas oro
Samtidigt lämnade Mattias Waldeck, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne, på onsdagen ett illvarslande besked – att det kan pågå en allmän smittspridning i Skåne. Smittspårningen som gjordes tidigare men som nu har upphört visade att covid-19 tidigare kom hit från bland annat Italien och Österrike efter sportlovet. Så är det troligen inte längre.
– Vi befinner oss bara i början av epidemin, sa han på Region Skånes presskonferens i förra veckan.
– Nu förbereder vi oss för att det ska bli värre. Vi ser att det har ökat på många ställen och vi måste också vara beredda.
Sjukvården rustar med andra ord för en helt annan och kanske kritisk nivå av antalet sjuka som behöver läggas in på sjukhus och bland dem fler som behöver intensivvård.
Tina Christensen och hennes medlemmar har nåtts av samma information.
– Inget vet ju säkert. Men Skåne kan ligga tio dagar efter Stockholm och om det stämmer har vi snart en helt annan situation, säger hon.
Fler inlagda på sjukhus
Antalet som blivit inlagda på sjukhus har ökat stadigt. Den 22 mars vårdades 12 personer. Två dagar senare var 16 personer inlagda. Den siffran ökade senare till 21 personer för att i går vid lunchtid ha stigit till 32 personer som behöver vara inlagda på sjukhus.
Region Skåne meddelade också i går att ytterligare två personer avlidit vilket gör att sju personer i Skåne dött efter att ha smittats av covid-19.
Det är mot bakgrund av den här ökningen och oron bland annat hos Kommunals medlemmar att det kan ske en kraftig ökning av antalet smittade i Skåne. Pressen på sjukvården, hemtjänsten och behovet av vård och omsorg kan öka dramatiskt.
– Ingen vet om det blir så. Men det är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att smittan inte sprids, säger Tina Christenson.