Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fackets anmälan – efter chefernas nakenbad

Hörby kommun anmäls nu.
Foto: JENS CHRISTIAN
Det var på en konferens som två av kommunens chefer ska ha hoppat i poolen helt nakna.

Under en konferens slängde sig två chefer inom Hörby kommun nakna i en pool. 

Nu anser facken inom kommunen att de inte fått tillräckliga svar om vad som hände på Örenäs slott och anmäler kommunen till Arbetsmiljöverket. 

– Det är en tystnadskultur, säger ett av skyddsombuden i kommunen till SVT

För ett par veckor sedan avslöjades att två kommunchefer inom Hörby kommun klädde av sig nakna och kastade sig i en pool där flera andra kommunanställda redan befann sig. Detta skedde under en konferens. En av cheferna anklagas också för att ha kommit med sexuella inviter och metoo-skämt som upplevts som olämpliga.

Från början tänkte inte Hörby kommun utreda ärendet utan nöjde sig med en ursäkt från de inblandade. 

Men då krävde sex fackförbund tillsammans med sju politiska partier gemensamt en utredning. 

”Vi begär en förklaring till varför såväl det politiska styret som kommundirektören väljer att vara så undfallande i frågan och inte aktivt tar tag i de övertramp som har skett”, skrev de i motionen. 

Då valde kommunen att backa och sa sig vara beredda att göra en utredning om händelserna på konferensen. 

”Det är svårt att utreda på vad som står i tidningsartiklar”, har kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) tidigare sagt.
Foto: JENS CHRISTIAN

”Pratas om det”

Nu anser facken att de inte fått tillräckliga svar från kommunen. Därför anmäls nu kommunen till Arbetsmiljöverket. Under måndagen har en begäran om arbetsmiljöåtgärd i Hörby kommun skickats in. Det skriver SVT Nyheter Skåne.  

– Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön och många medarbetare upplever att förtroendet har svikit för kommundirektören. De är skyldiga att utreda och åtgärda de problem som finns i kommunen, säger ett skyddsombud i kommunen till SVT

Hörby kommun har anlitat advokatbyrå för att utreda vad som egentligen hände på konferensen på Örenäs slott. 

– Det är svårt att utreda på vad som står i tidningsartiklar. Vi kan inte bara gå på rykten, har kommunalrådet Cecilia Bladh in Zito (SD) tidigare sagt till Skånska Dagbladet.

Men det är ändå oroligt inom kommunen. 

– Det pratas om det på alla arbetsplatser. Det har skapat en dålig arbetsmiljö för att man inte har utrett det vidare, säger ett skyddsombud. 

TV FRÅN ARKIVET: 

Från 2018: Sverigedemokraterna tar makten i Hörby.