Facket välkomnar en polisutredning

"Innan den gjorts går det inte att ha en uppfattning om vad som skett eller om det använts onödigt mycket våld, säger Jerker Nilsson, centralt handläggande ombudsman på Transport, angående polisutredning kring det påstådda övervåldet.

På Transportarbetarförbundet välkomnar man en polisutredning om det påstådda övervåldet på Malmö centralstation.

– Innan den gjorts går det inte att ha en uppfattning om vad som skett eller om det använts onödigt mycket våld, säger Jerker Nilsson, centralt handläggande ombudsman på Transport.

Jerker Nilsson har själv jobbat som väktare och är den som företräder de cirka 800 ordningsvakter som tillhör Transportarbetarbundet.

Under tisdagen såg han ett otal filmsekvenser från den uppmärksammade händelsen på Malmö central. Betydligt fler än de som nu cirkulerar runt på tidningssajter och på sociala media.

– Jag har sett vad som händer både före och efter den sekvensen och fått allt i ett sammanhang, men jag vill ändå inte ha en uppfattning om vad som varit rätt eller fel, säger Jerker Nilsson.

Förstår upprördheten

Han förstår att allmänheten upprörs av bilderna som visats av vaktens agerande när han sitter ovanpå den späda pojkens kropp. Liksom när vakten håller för pojkens mun och när det ser ut som att pojkens huvud dunkas i stengolvet.

– Men det finns över hundra kameror inne i byggnaden och det är först när man har hela händelsen i ett sammanhang som man kan göra en bedömning. Att vakten håller för pojkens mun verkar ha berott på att pojken försökte både spotta och bita.

Jerker Nilsson säger också att väktare ofta utsätts för krav på snabba ingripanden och att det naturligt kan uppstå tveksamma situationer. I det här fallet skedde ingripandet efter ett önskemål från polisen.

Själv har han polisanmälts och ställts inför domstol flera gånger – men alltid blivit frikänd.

Tar medlemmarna i försvar

Transportarbetarförbundets avdelningsordförande Kenneth Pettersson tar de avstängda medlemmarna i försvar och menar att ordningsvakten inte tagit till övervåld, även om det kan upplevas så för utomstående.

– När jag hörde om händelsen på radio lät det väldigt dramatiskt. Men när jag senare tittade på filmen såg det inte ut som att det var lika brutalt.

Även Kenneth Pettersson välkomnar en polisutredning i ärendet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!