Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket rasar efter kritiken mot chauffören

Amanda Hansson, 19, fick i förra veckan inte åka med en buss i Malmö eftersom föraren tyckte hon hade ”för lite” kläder på sig.

Händelsen väckte starka reaktioner och ilska mot chauffören världen över. 

Men nu rasar facket mot den kritik chauffören fått ta emot, skriver Sydsvenskan. 

Det var på fredagen förra veckan som Amanda Hansson, 19, gick på bussen i Malmö iförd shorts och ett linne, men blev stoppad av chauffören. 

– Han sa: ”Du visar för mycket hud. Vi har en policy på våra bussar att man inte får visa för mycket hud.” Då kokade jag, säger Amanda Hansson.

Händelsen har väckt uppmärksamhet över hela landet och i flera internationella tidningar, och chaufförens agerade har upprört många. 

Foto: BILDBYRÅN

Vågar inte säga till passagerare 

Nu går Mikael Olsson, busschaufför och fackligt huvudskyddsombud på bussbolaget Nobina, ut i Sydsvenskan och berättar om sin syn på det hela. 

Han håller med om att chauffören som nekade Amanda att åka buss på grund av hennes klädsel gjort fel. 

Men han tycker också att man även borde uppmärksamma busschaufförers arbetsmiljö och det hårda arbetsklimat de ofta får stå ut med, med dagliga hot och aggressiva passagerare. 

– Du kan bli kallad rasist bara för att du säger till en mamma med barnvagn att det faktiskt inte finns plats på bussen. Man vågar inte säga till dem som åker utan biljett av rädsla för att bli fysiskt attackerad, säger Mikael Olsson.

Även hans kolleger håller med om detta, berättar han. 

– De flesta tycker att det är jobbigt. Men de vill att man även ska prata om vår arbetsmiljö. Skriv i stället om irriterade och aggressiva passagerare som vi dagligen måste hantera.

Religionsspekulerande upprör 

Under den senaste veckan har många även spekulerat i chaufförens eventuella religionstillhörighet. 

Detta trots att alla inblandade förnekat att han haft religiösa motiv. 

– Vi varken får eller vill uttala oss om vilken gud våra kolleger tror på men jag kan försäkra dig om att incidenten inte hade någonting med politik eller religion att göra. Vi har massor med förare, från olika bakgrunder, som blir hotade, spottade på. Det kan man också prata om, säger Mikael Olsson till Sydsvenskan.