Facket anmäler transportuppdrag: ”Viktigt att det sker en förändring”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
ARKIVBILD. Ambulanssjuksköterskor vill fokusera på viktigare larm.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

I Skåne kan ambulans larmas för att hjälpa färdigbehandlade patienter hem.

Det är riskfyllt, till exempel när det gäller överviktiga patienter, menar Vårdförbundet, som anmält transportuppdragen till Arbetsmiljöverket. 

– Vi ska ta hand om akutsjuka människor, säger Samuel Johansson, skyddsombud och ambulanssjuksköterska, till SVT Skåne.

Inom Region Skåne ambulanspersonal tvingas hjälpa till med hemresor för färdigbehandlade patienter. Eftersom ambulanserna, som är utrustade för akutvård, inte har någon lyftutrustning, ställer det ibland till med bekymmer, till exempel om patienten är överviktig.

Det är något som kritiseras av sjuksköterskornas fackförbund Vårdförbundet, som vill att någon annan tar över uppdraget.

– Det är viktigt att det sker en förändring, vi kan inte hålla på och lösa dessa uppdrag, säger Samuel Johansson, skyddsombud och ambulanssjuksköterska, till SVT.

– Vi ska sköta ambulansuppdrag. De får själva sköta sina serviceresor. 

”Vi ska ta hand om akutsjuka”

Skånetrafikens serviceresor har i normala fall ansvaret för att transportera hem färdigbehandlade patienter från sjukhuset, men om de inte kan slutföra uppdraget larmas ambulans. Det regleras i så kallade direktiv 65 – uppdrag utan specifikt vårdbehov, skriver SVT.

Enligt Vårdförbundet innebär dessa hemtransporter en större skaderisk för så väl personal som för patienten. Att transportera överviktiga patienter är mer riskfyllt och tar upp tid från andra akuta uppdrag eftersom ambulanser är upptagna med transportuppdrag, menar Vårdförbundet.

– Vi ska ta hand om akutsjuka människor, säger Samuel Johansson till SVT.

I somras vände sig Vårdförbundet till Arbetsmiljöverket och krävde någon form av åtgärd för att minska risken för skador. Facket ville då att transportuppdragen togs över av någon annan än ambulanspersonalen.

ARKIVBILD. Vårdförbundet vill se en förändring.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

SE FLER NYHETER: Anatoliy mördade sin pappa

Mamman berättar om mordet i TV4:s ”Kalla fakta”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!