Facket krävde avgång: "Definitivt välkommet"

Sophia Willander.

Polischef Annika Stenberg avgår och lämnar sin plats. Det här bekräftar polisen.

Beskedet är bejublat hos polisförbundet.

– Det här är välkommet, definitivt välkommet, säger Sophia Willander, ordförande för Polisförbundet Syd.

På måndagen kom nyheten om att regionspolischefen för Syd Annika Stenberg lämnar sin post. Detta efter samtal med rikspolischef Dan Eliasson. Polisförbundet Syd med Sophia Willander i spetsen har tidigare krävt Stenbergs avgång – nu har de fått sin vilja igenom.

– Jag har tillsammans med polisförbundet krävt avgången. Vi är av naturliga skäl nöjda med beslutet om att hon väljer att lämna, säger Willander.

– Vi hoppas att det blir någon form av nystart för att tillföra hopp och förändring för dem polisanställda och våra medlemmar, poliserna, säger hon.

Ser positivt på ersättaren

Tillsammans med beskedet kom även nyheten om att Klas Friberg, i dag regionspolischef i region Väst, tar över som tillförordnad regionspolischef. Även det är ett besked som polisförbundet ser positivt på.

– Det blir Klas Friberg fram till en permanentat chef kommer och tillsätts. Vi välkomnar detta och har bara hört gott om honom och hans sätt att leda i Väst.

Sophia Willander menar att hon har efterfrågat mer polisiär kunskap på chefsplatserna. Hon menar att "det behövs ett bättre cv på platsen".

– Ingenting är en "quickfix", det här kommer ta lång tid. Det vänder inte bara för att Stenberg får ett annat uppdrag. 

Kritiken har varit massiv

– Kärnverksamheten är prio ett, det som vi är satta att göra som polismyndighet, det är dags att börja leverera nu. Det vänder inte bara på grund av detta, men det är direkt nödvändigt för att något ska kunna hända.

Sophia Willander menar att kritiken har varit massiv mot polisens ledning och kommit in från flera håll. Bland annat från åklagare och politiker i området.

– Vi var kanske sist ut egentligen, det är min uppfattning. Vi har förstärkt bilden av problemen, avslutar hon.


LÄS MER: Polisfacket Syd kräver Stenbergs avgång: "Hennes ledarstil är förödande" 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!