Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facit: 64 bilbränder i Malmö - bara i sommar

Under natten mot tisdag brann det sju bilar i Malmö. Bara sedan i juni har brandkåren i Malmö ryckt ut på 64 bränder där en eller flera fordon stått i lågor. Foto: ANDERS MAGNUSSON
Rosengård är stadsdelen som drabbas hårdast av bilbränderna. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: Lasse Svensson

Bara i sommar har brandkåren i Malmö ryckt ut på 64 bränder där en eller flera fordon stått i lågor. Under måndagskvällen brann det igen.

– Vi måste angripa det här på flera flanker. Vi måste också be allmänheten om hjälp så att vi kan få information om vad man sett och hört, säger Ewa-Gun Westford presstalesman vid polisen.

Som Kvällsposten tidigare berättat sticker Skåne och Malmö ut i statistiken över bilbränder i Sydsverige. Granskningen gjordes i juli men trenden har fortsatt. I helgen stacks en polisbil i brand på Lindängen dit en patrull hade larmats på ett lägenhetsbråk. Patrullen parkerade bilen och gick för att ta hand om bråket. Tio minuter senare kom larm om att polisbilen brann.

Bränderna är svåra att utreda eftersom bevismaterialet ofta brinner upp. I fallet med polisbilen kunde polisen dock få en bild av händelseförloppet genom filmer från övervakningskameror och bildmaterial som cirkulerade på sociala medier.

Med stöd av de filmerna beslutade åklagaren på måndagen att en 17-årig Malmöbo skulle hämtas in till förhör.

Men bränderna har fortsatt. Under natten till tisdag brann sju bilar i Malmö. Bland annat på en parkering vid Rosengårdsbadet.

Det kom in sammanlagt fem larm under en 30-minutersperiod, vilket belastade Malmöpolisen hårt.

– Det var rätt svettigt där, men vi lyckades hantera alla. Det fanns ingen risk för spridning till byggnader, sa Anders Kindberg till Kvällsposten på måndagskvällen.

Exceptionellt

Räddningstjänsten syd har sedan tidigare konstaterat att just stadsdel Öster, där bland andra Rosengård ingår, är särskilt utsatt även om det brinner på fler ställen i Malmö. Hårds väg och Rosens väg är dock hårdast drabbade med nio och tio utryckningar under perioden.

Sedan 1 juni och fram till i dag har Räddningstjänsten larmats ut på 64 larm om fordonsbränder i Malmö. 40 av dessa bränder, som alltså kan gälla en eller flera fordon, gäller stadsdel öster.

– Det är exceptionellt, säger Ulf Nilsson, produktionschef på Räddningstjänst Syd.

Resurskrävande

Bilbränderna i sig är inte särskilt svåra att släcka men effekterna slår på flera håll. Förutom att fordonsägaren drabbas slår bränderna mot området. Bilbränderna genererar giftig rök, elden kan sprida sig till angränsande byggnader och otryggheten ökar.

– Det är ju det som är oroväckande, att det brinner i närområdet där folk bor.

De 64 fordonsbränderna betraktas alla som anlagda. Mönstret är, inte förvånande, att det sker under kvällar och nätter.

För polisens del har situationen varit ansträngd. Under helgen fanns det en stor kraftansamling kring stora arrangemang som Aviciikonserten i Pildammsparken och dagen efter låg fokus på Pridefestivalen.

– Det har varit oroligt resurskrävande. Nu får vi se om vi kan omfördela och bli mer synliga ute på gatorna, säger Ewa-Gun Westford som hoppas att ökad närvaro även ska ge tips och iakttagelser.