Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebookade om jobbet – fick kicken

Fredrik Vallgren råkade illa ut efter att ha ventilerat jobbschemat på sin privata Facebooksida.
Foto: Mattias Mattisson

Fredrik Vallgren uttryckte hur dåligt han mådde på grund av ett nytt arbetsschema - han publicerade ett inlägg på sin privata Facebooksida.

Det skulle han inte ha gjort.

Chefen såg inlägget och förklarade att Fredrik inte längre var önskad på jobbet.

– Det känns som att man är kontrollerad, övervakad, säger Fredrik som inte kan förstå hur inlägget nådde chefen.

Fredrik Vallgren, 25, jobbar som vikarie inom äldreförvaltningen i Karlskrona.

Innan incidenten med Facebook-inlägget har hans chefer aldrig haft något anmärka på kring Fredriks arbetsinsatser.

Men för en vecka sedan kände Fredrik sig nere. Han skulle få ett nytt arbetsschema - ett schema han inte var nöjd med.

– Jag kände mig riktigt nere och behövde ventilera. Jag skrev att jag tyckte att det var genomruttet, summerar Fredrik inlägget.

"Arg och ledsen"

Enligt egen utsago innehöll inlägget varken namn, personangrepp eller grova uttalanden.

– Jag var med om en liknande situation för ett tag sedan och då höll jag på att gå in i väggen. Jag skrev att jag tyckte att de saknade empati. Jag var väldigt arg och ledsen.

Det dröjde inte länge innan chefen ringde upp - någon hade visat chefen inlägget.

– De ringde upp mig när jag var på jobbet. Jag fick inte möjlighet att förklara mig utan var tvungen att lyssna på när de läste upp mitt inlägg i en-två minuter.

– Jag var helt ställd. Jag kunde inte förstå hur hon kunde få se det. Det var bara för mina Facebook-vänner. Det känns som att man är kontrollerad, övervakad.

Lovad muntligt

Tidigare hade Fredrik blivit lovad muntligt att han när hans vikariat gick ut skulle få ingå i en resurspool av vikarier som rycker ut när ordinarie personal är sjuk. Men inlägget innebar nya förutsättningar.

Fredriks chef, Susanne Nordin, berättade för Fredrik att han nu kunde glömma ett sådant scenario.

– Vi går inte in på anställdas Facebook-sidor. Men när vi får information kan vi inte säga att vi inte vill ha den. Samma sak hade kunnat gälla information från ett privat samtal på ett fik, säger Susanne Nordin till BLT/Sydöstran.

När Kvällsposten ringer Nordin vill hon inte kommentera händelsen utan hänvisar till sin chef Martin Olsson.

När Kvällsposten når honom är han på väg in på ett möte som ska handla om det inträffade.

– Om informationen du ger mig är sann är detta oacceptabelt. Mötet jag är på väg in i just nu är till för att starta en utredning kring det inträffade.

– Vi kommer även att starta utbildningar kring offentlighet och åsiktshantering.

"Är inte okej"

Informationen angående samtalet mellan Nordin och Vallgren nådde Olsson under fredagen. Han har jobbat med situationen sedan dess.

– Om informationen som nått mig så här långt stämmer, så kommer det inträffade inte att påverka Fredriks arbete hos oss. Privata Facebook-inlägg ska inte ligga till grund för sådana beslut. Det är inte okej.

Ännu så länge har varken Nordin eller Olsson hört av sig till Fredrik.

– Jag vet inte vad jag ska tro, men det är klart att man hoppas på en ursäkt. Jag vill jobba kvar. Det är det bästa jag vet, säger Fredrik.

Experten: Så får du göra

Jessica Stålhammar är advokat på Malmöbaserade Gärde Wesslau.
Hon är expert inom ämnet och redogör för vad som gäller:


Hur pass hårt kan man kritisera sin arbetsgivare utan att riskera sin anställning?
Alla svenska medborgare har en omfattande rätt att yttra sig i tal, skrift, bild etc. utan censur. En anställd har också rätt att kritisera sin arbetsgivare, den så kallad kritikrätten. Men man får inte framställa sin kritik så att man skadar arbetsgivaren, man har som anställd en lojalitetsplikt.
Anställda inom det offentliga har dessutom ett meddelarskydd, vilket betyder att man har rätt att anskaffa och meddela uppgifter utan risk för repressalier från arbetsgivaren.


När får arbetsgivaren rätt att vidta åtgärder?
Det finns några rättsfall som berör anställda, vilka uttalat sig negativt om sina arbetsgivare eller kolleger. Från dessa rättsfall kan man dra slutsatsen att arbetstagaren kan uttala sig på ett förhållandevis grovt vis utan att riskera uppsägning eller avsked. Om det är fråga om hot eller allvarliga kränkningar så föreligger dock grund för uppsägning.


Hur borde arbetsgivaren agera i Fredriks fall?
Det saknas saklig grund för uppsägning i nu aktuellt fall inom äldrevården. Ett råd är att upprätta en skriftlig policy på arbetsplatsen för hur anställda får uttala sig och bete sig inom sociala medier.