Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Få bidrag i genbanken från ”Sveriges trädgård”

Karin Persson vid den Nationella Genbanken i Alnarp.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I den Nationella genbanken finns växter från hela landet.

Men bidragen från Blekinge kunde ha varit betydligt fler.

– Vi vill gärna få in fler, säger genbankskuratorn Karin Persson till BLT.

Den Nationella Genbanken i Alnarp består av växter som skickats in av människor från hela Sverige. Men Blekinge, som kallas ”Sveriges trädgård” står än så länge inte ut som någon stor avsändare, rapporterar BLT.

Genbankskuratorn Karin Persson, bördig från Karlskrona, konstaterar att hon gärna sett lite fler bidrag hemifrån,

Som genbankskurator är hon med och bygger upp genbanken i Alnarp.  Hon fungerar också som projektansvarig för krukväxtuppropet. Det startade 2009 och handlar om att få in krukväxter som förökas genom sticklingar, rhizomer eller lökar. Krukväxterna måste ha en dokumenterad historia före 1960 skriver BLT.

Pelargoner

Den som har en krukväxt med gamla rötter kan skicka in en bild på den aktuella växten tillsammans med en liten beskrivning av växten så avgör experterna vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp om det är värt att gå vidare med utredning. Man behöver inte skicka in någon växt i första ledet.

En av de krukväxter som har kommit in i stor skara är pelargoner.  I nuläget är det två pelargoner från Blekinge som är representerade i genbanken: Stillerydspelargonen och Maria Dangel.

Karin Persson själv tycker om pelagaroner, även om de främst betyder jobb för henne.

– Jag klarar inte att kasta bort sticklingar som inte får plats i projektets odlingar. Så då får de flytta hem till mig. En del tycker nog att det är lite konstigt för jag har ju små nummerlappar på varenda krukväxt hemma hos mig, säger Karin Persson.

Så tar du hand om dina pelagaroner – 5 bra tips

Här är några enkla knep som får din pelargon att frodas.