Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

F-kassan kapar hjälp till rullstolsburne Peter

Florentina Jonita berättar att Peter Persson är i stort behov av hjälp. Och att de 72 timmar som hade tidigare fått var bra för honom. Nu riskerar han att bli isolerad. Foto: Peo Möller

"Det gör ont i hjärtat varje gång jag går hem", säger Florentina Jonita.

Foto: Peo Möller

Peter Persson lider bland annat av en cp-skada och sitter i rullstol. Förr fick han 72 timmars assistanshjälp i veckan finansierats av Försäkringskassan. Nu har de halverat timmarna.

Foto: Peo Möller

Peter Persson lider bland annat av en cp-skada, har problem med strupen och sitter i rullstol.

Försäkringskassan har tidigare kunnat erbjuda hjälp om 72 timmar assistent i veckan – nu mer än halverar de timmarna.

– Jag är oerhört knäckt, det är omänskligt, säger Peter Persson.

37-årige Peter Persson behöver hjälp i sin vardag. Sölvesborgsbon behöver ständigt ha någon vid sin sina för att han ska klara av det vardagliga livet.

Som det var förr fick han 72 timmars assistanshjälp finansierat av Försäkringskassan, och det ansåg han fungerade bra.

Men nu har Försäkringskassan dragit in mer än halverat hjälpen.

– Det enda kommunen kan erbjuda i komplettering är hemtjänst. Jag tycker det är okreativt att erbjuda en 37-åring hemtjänst.

– Försäkringskassan ska jag nu få hjälp fem timmar om dagen, sex dagar i veckan. Förutom den komplettering med hemtjänst som de vill ge mig, säger Peter Persson.

Isoleras

Peter Persson lider bland annat av en CP-skada, behöver både kissekateter och tunntarmskateter. Vid längre sträckor sitter han i rullstol och när han ska flytta sig i hemmet behöver han en rullator.

Han behöver dessutom åka in till sjukhuset i Lund regelbundet på grund av ett strupproblem som gör den tajtas till – och att han då inte kan äta.

Han anser att om hans liv ska nå upp till en dräglig tillvaro behöver han hjälp drygt tio timmar om dagen, som han hade innan.

Om han inte får det isoleras han.

– Jag blir en mycket mindre social människa om jag inte får komma ut, och det kan jag inte göra utan min assistent. Jag kan inte gå på partimötena som jag gillar, och inte heller på gudstjänster. Jag skulle vilja vara ute mycket mer, göra oerhört mycket mer.

Assistenten: "Ont i hjärtat"

Sölvesborgaren beskriver sitt hälsotillstånd som mycket, mycket komplext. Han bor tillsammans med sin 74-åriga mamma, som tidigare i kombination med assistent hjälpt honom. Nu börjar hon få problem med ryggen och blir sängliggande allt större del av dagarna.

Efter att Försäkringskassan har dragit in stödet till assistans hjälper kommunen till med hemtjänst, alltså en komplettering på några få timmar varje dag.

Men enligt honom är inte hemtjänst ett alternativ eftersom han behöver stödet under hela dagarna – och inte bara när hemtjänsten är på plats.

Det håller hans nuvarande assistent Florentina Jonita med om, som nu får vara vid hans sida mycket mindre än förr.

– Jo, det stämmer. Nu jobbar jag bara med honom i fem timmar om dagen, alltså 30 i veckan.

– Det gör ont i mitt hjärta varje gång jag går hem. Det är en svår situation, han kan inte göra saker själv. Fem timmar räcker inte, säger hon.

"Omänskligt"

När Försäkringskassan nu har dragit ner på timmarna anser sig Peter Perssons sig klämd mellan staten och kommunen.

– Jag känner mig oerhört knäckt. Personer som mig, vi småfolk, blir överkörda av kommunen och staten. Jag tycker det är avskyvärt och det är ovärdigt. Omänskligt, säger han.

Tittar på grundläggande behov

Att Peter Perssons assistanstimmar drastiskt sänks förklaras, enligt Monica Svanholm som är områdeschef på utveckling och stöd på Försäkringskassan, att han inte lyckas komma in inom assistansersättningen längre.

Det kan enligt henne handla om en ny praxis.

Gränsen på att få assistansersättning från staten är 20 timmar, och hade han kommit över den gränsen är det möjligt att han fortsatt fått den hjälp han tidigare hade.

– Det man tittar på är de grundläggande behoven, det kan handla om måltid eller hygien. Men om man tittar på måltid så gäller bara det bara när man äter. Att gå och handla eller laga maten räknas inte som ett grundläggande behov som räknas in i de 20 timmarna. Det kan komma i fråga som ett övrigt behov om man uppfyllt villkoret på 20 timmar.

– Men det här betyder inte att personen inte fortfarande är i behov av assistans, det betyder att han inte klarar av att komma in i assistansersättningen som ligger på tjugo timmar, säger Monica Svanholm.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!