Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

F-kassan gjorde fel
- fick ett barn extra

Tobias Wallin i Malmö fick en chock när han såg att han stod registrerad som pappa till ett barn som inte är hans. Foto: Privat

Tobias Wallin, 29, i Malmö fick en chock när han såg att han stod registrerad som pappa till ett barn som inte är hans.

Han försökte få försäkringskassan att ändra felet flera gånger utan resultat - nu får myndigheten kritik av datainspektionen för hur de hanterat personuppgifterna i fallet.

– Det kändes olustigt, säger Tobias.

Allt började i januari år. Tobias Wallin, 29, fick en dotter.

– Några dagar efter att vi kom hem från sjukhuset såg jag att min dotter var registrerad på mig, men så hade det kommit ett barn till på mig, säger Tobias.

– Det här var mystiskt, tänkte jag.

"Försäkringskassan saknar koll"

Han ringde till försäkringskassan och påtalade felet. Men ingenting hände. Tobias ringde igen och igen.

– Det höll på i flera veckor. Jag pratade med olika personer, bollades fram och tillbaka.

– De hade ingen koll på sin data.

Till råga på allt fick Tobias ett brev hem från försäkringskassan om att han ansökt om föräldrapenning för barnet som inte var hans.

– Då satt säkert den riktiga pappan och väntade på det där brevet, säger Tobias.

– Jag anmälde försäkringskassan till datainspektionen, för att de har problem med att hantera känsliga uppgifter.

Datainspektionen ser över behandlingen av personuppgifter i Sverige.

Handläggaren klantade sig

I den tillsyn som gjorts av ärendet kan datainspektionen konstatera att felet beror på en handläggare på försäkringskassan som skulle fylla i en anmälan om föräldrapenning, som gällde barnets riktiga pappa. Men handläggaren klantade sig och lyckades fylla i ett annat personnummer - som tillhör Tobias Wallin.

Han fick då ett barn extra på halsen.

Efter att datainspektionen börjat utreda ärendet rättade försäkringskassan slutligen sina uppgifter. Datainspektionen är ändå kritisk mot försäkringskassan, eftersom felregistreringar av personuppgifter ska ändras skyndsamt enligt lag.

Men nu är ingen annan än barnets riktiga pappa registrerad som far. Och Tobias Wallin står inte som pappa till någon annan än sin lilla dotter.

– Det har varit en märklig situation, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!