Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremtorkan lamslår landet – så illa är läget

Djurens foder riskerar att ta slut. Foto: IBL BILDBYRÅ
Torkan har slagit till. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Det är den värsta torkan på flera decennier. 

Bönder tvingas nödslakta djur, skog brinner och vattennivåerna är kritiskt låga.

– Jag är helt nedringd av folk som vill ha djur slaktade. Jag har aldrig varit med om något liknande ,säger Pär-Ola Andersson, vd på ett slakteri utanför Vinslöv. 

Många semester- och sommarlovsfirare gläds åt sommarvärmen. 

Men för många är det ett mycket kritiskt läge.

För varje dag utan regn förvärras situationen för djurägare och lantbrukare.

Bönder larmar om dåliga skördar, foder- och betesbrist.

För att hjälpa till i foderkrisen har bland andra matvarukedjan Coop sagt att man börjat skänka mat, som annars skulle slängas, till bönder och deras djur.

I tisdags, den 9 juli, kallade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till presskonferens, tillsammans med Christina Nordin från jordbruksverket och LRF:s Palle Borgström, med anledning av torkan.

– Situationen är allvarlig och mycket allvarlig på vissa platser, sade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) vid presskonferensen.

Han meddelade då att man förde samtal med EU om ett krisstöd till bönderna i landet.

 

LÄS MER: Så drabbas vanliga svenskar av värmen 

Nödslakt av djur

På flera gårdar har man behövt nödslakta djur för att klara sig i krisen. Flera är nära att hamna i samma situation. 

Foderbristen och spannmål som torkar bort tvingar nämligen bönderna att skicka djuren till slakt i förtid.

– Jag har inte varit med om det innan. Men många kommer att behöva göra det, säger  Lennart Svenzén som är lantbrukare i Rockneby norr om Kalmar.

När lantbrukare och bönder behöver slakta sina djur i förtid går slakterierna på knäna med långa kötider.

– Jag är helt nedringd av folk som vill ha djur slaktade. Jag är fullbokad året ut och har djur för slakt till april. Jag har aldrig varit med om något liknande ,säger Pär-Ola Andersson, vd på ett slakteri utanför Vinslöv.

Enligt Pär-Ola Andersson kan detta få konsekvenser även för konsumenten.

– Det kommer nog att bli billigare kött men dyrare mejeriprodukter och bröd till exempel. Mitt tips till konsumenter är att köpa svenska råvaror. Inte bara kött, utan allt, mejeriprodukter till exempel.

LÄS MER: Extremtorkan oroar bönder – behöver slakta djur i förtid

Bönder tvingas nödslakta djur på grund av torkan. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Matvaruhus hjälper till

För att hjälpa till i foderkrisen har bland andra matvarukedjan Coop sagt att man börjat skänka mat, som annars skulle slängas, till bönder och deras djur.

– Vi har läst att det skulle bli jobbigt med foder, och tänkte: vad kan vi bidra med, säger Per-Ola Färdig, marknadschef på Coop Kristianstad Blekinge.

Coop Kristianstad Blekinge säger att man kommer att hjälpa till så länge det behövs och så länge det finns en efterfrågan från bönderna. Coop Gotland har även meddelat att man nu slopar kött från utlandet för att hjälpa bönderna ekonomiskt och för att slakterierna ska kunna få ut köttet. 

 

LÄS MER: Snart 80 dagar utan rejält regn i Skåne 

 

Dåliga skördar

På grund av torkan ligger nu även flera av sommarens och höstens skördar i riskzonen. 

– Idag ser det inte alls bra ut. Jag har varit och känt med det väger inget. Allt är bara skal, säger Carl-Göran Svensson, lantbrukare i Ramdala.

Vanligtvis är Sverige en nettoexportör. Nu kan man i stället behöva importera spannmål från andra länder i Europa för att klara hösten och vintern.

Då bland annat Polen och Baltikum har liknande problem är det ännu oklart varifrån importen skulle komma.

Blåbärsskörden ser ut att bli den sämsta på 40 år.

Även äppelskörden hotas av värmen och torkan. Främst gäller det odlingar som inte har tillgång till en större vattenkälla.

– Det som händer är att träden, för att skydda sig själva, släpper frukten. Träden kommer med stor sannolikhet att klara sig men det blir sämre skörd, säger Björn Idlinge, odlare, till SR Kronoberg.

Torka utanför Lund. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Lågt vatten

På flera platser i södra Sverige har man infört bevattningsförbud på grund av torkan. 

Vissa kommuner har även gått ut med  tillfälliga bevattningsförbud eller uppmanat invånarna att vara försiktiga med vattenanvändningen.

Många brunnar har börjat sina och grundvattnet är på vissa platser på en kritisk nivå.

– Det är helt tomt nu. Jag får åka med bil en gång i veckan och hämta vatten hos föräldrarna, säger Maria Mozo i Häckeberga utanför Genarp, en av alla med egen brunn som sinat.

Under bevattningsförbudet får man bland annat inte vattna med vattenslang eller vattenspridare, fylla pooler eller vattna fotbollsplaner.

I Torekov har invånare som, trots varningar och förbud, vattnat sina gräsmattor fått hem brev från NSVA som har hand om vattnet i området, rapporterar SVT.

Bränder

Tidigare under sommaren orsakade torkan flera skogs- och markbränder. Räddningstjänst och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, varnade då för att en liten gnista kunde orsaka en eld. 

– Var ytterst försiktiga i naturen. Var försiktiga med bilar och arbetsfordon, bevaka efter att ni lämnat och larma direkt för att vi ska kunna arbeta snabbt, säger Magnus Kärvhag, räddningschef vid Räddningstjänsten i Östra Blekinge

Vissa kommuner införde även eldningsförbud för att minska brandrisken.

I Blekinge fick räddningstjänsten i Ronneby åka ut på fyra larm om bränder i naturen på en timme tidigare under sommaren.

LÄS MER: Efter torkan – nu brinner Sverige: "Är kritiskt läge"

Rekordvärme

Många har jämfört sommarens torka med torkan 1992. Då gick jordbrukssektorn på förlust på tre miljarder kronor.

Årets torka är enligt Christer Danielsson, som driver gården Larsbo utanför Tomelilla, värre än någonsin tidigare.

– Jag har varit med länge. Visst har vi haft torrt tidigare, men vi har alltid lyckats få ett par skördar. Men tror knappt det varit som nu, säger Christer Danielsson, lantbrukare i Skåne.

Enligt danska väderinstitutet, DMI, finns det risk för att torkan och värmen håller i sig till september månad.

– Vi har nog aldrig haft det så torrt, vad jag kan minnas. Jag har inte sett så här torra förhållanden tidigare, säger Klaus Larsen, meteorolog på DMI.

LÄS MER: Sanslösa sommarprognosen – värmen kvar till september 

Bristen på mat till djuren, vattenbristen och faran för skogsbränder sätter lantbrukare i en farlig sitts. Nu hoppas lantbrukare runtom i landet på regn. Men det måste komma nu.

– Blir det regn skulle vi klara det. Om vi får regn nu. Sen behöver vi regn i augusti också, säger Carl-Göran Svensson lantbrukare i Ramdala.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!