Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extremt allvarligt läge för sjukvården i Kalmar

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Kalmar län i nio veckor i rad – och den visar inget tecken på att mattas av. 

– Enda sätt att få kontroll är att alla följer rekommendationerna, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin i ett pressmeddelande. 

Regionen vill också aktivera krislägesavtal för att personalen ska kunna arbeta 48 timmar i veckan.

Under de knappt fyra första månaderna i år har nästan lika många människor avlidit i covid-19 i Kalmar län som under hela förra året – 65 personer i år mot 68 under hela 2020.

Smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin i Region Kalmar län vädjar till alla att följa rekommendationerna för att hejda smittspridningen.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Läget på intensivvården är lika svårt när det var som värst som i vintras. (Arkivbild.)
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Det är inte längre i första hand de allra äldsta som drabbas. Av tio avlidna under april månad var sju personer under 80 år.

Situationen på sjukhusen beskrivs som pressad. I den gångna helgen måste en patient som behövde intensivvård skickas över till en annan region.

På den hårt belastade intensivvårdsavdelningen vid Länssjukhuset i Kalmar vårdas nästan alla covidpatienter i respirator.

Lika illa på iva som i vintras

– Vi vårdar lika många patienter på iva nu som när det var som värst i vintras. Med tanke på smittspridningen förväntar vi oss en ytterligare ökning av antalet den närmaste tiden, säger chefen Sibylle Loo.

Ansvariga för sjukvården i Region Kalmar län vädjar nu till alla att följa rekommendationerna för att försöka få stopp på den ökande smittspridningen.

– Enda sättet är att alla följer rekommendationerna, även de som är vaccinerade. Det är inte läge för någon att leta kryphål i den situation vi har i Kalmar län just nu, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

– Alla har ett egenansvar i detta extrema läge.

Hon uppmanar folk att hålla ut under de kommande veckorna.

Valborgsfirande kan drabbas

– Umgås bara i en mindre krets och undvik att ingå i flera olika grupper. Begränsa nya nära kontakter och håll avstånd, säger Lisa Labbé Sandelin.

– Jobba hemma om du har möjlighet och stanna hemma vid minsta symtom. Om alla höll sig till det skulle inte bara smittspridningen avta utan också onödigt lidande och dödsfall undvikas.

Vid en presskonferens på torsdagen meddelade regionledningen att den förberedde ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet, rapporterar SVT Nyheter Småland. 

Bland annat kan Valborgsfirandet komma att omgärdas av nya, starkare restriktioner.

– Vi kommer troligen att presentera ytterligare skärpta regionala rekommendationer för länet, men de kommer framför allt att handla om individens ansvar, säger Lisa Labbé Sandelin till SVT.

Vill aktivera krislägesavtal

Region Kalmar län begärde på torsdagseftermiddagen att krislägesavtal aktiveras när det gäller intensivvården vid Länssjukhuset i Kalmar.

Begäran gäller arbete inom anestesi- och intensivvårdskliniken – medarbetare från övriga delar av Region Kalmar läns verksamheter kommer att behöva anvisas dit.

Ett aktiverat krislägesavtal innebär att ordinarie arbetstid utökas till 48 timmar per vecka i maximalt fyra veckor, att reglerna för dygns- och veckovila anpassas, och att en särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

TV: Blekinge skärper restriktioner efter skenande smitta

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!