Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremloppet Ironman intar Kalmar -3000 tar sig an kraftprovet

Lär dig dansen steg för steg!
Tävlingen inleds med simning, fortsätter med cykling och avslutas med löpning. Arkivbild. Foto: JAN DZBAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
I år är det herrproffsens tur att tävla i Kalmar. Damerna och herrarna turas om att vartannat år tävla i Kalmar. Foto: MIKAEL FRITZON / EXPRESSEN MIKAEL FRITZON EXPRESSEN
Löpningen sker på fastlandet, medan en etapp av cyklingen sker ute på Öland. Simningen, ja den sker i vattnet. Foto: Google
Henrik Brovell är tävlingsledare för Ironman Kalmar och beskriver loppet och folkfesten som årets höjdpunkt. Foto: Privat

När världens tuffaste triatlon och ett av Sveriges bästa sportevent intar Kalmar blir det folkfest i hela stan. 

På lördag går Ironman för åttonde året i rad av stapeln i Kalmar och 3000 deltagare ska ta sig an kraftprovet.

– Folk går man ur huse, det är fantastisk stämning, säger Tove Widange, skaparen av Ironman-dansen.

I helgen sluter hela Kalmar och Öland upp för att heja fram deltagarna i det tuffa loppet Ironman. Många står och hejar längs sträckan som börjar vid Skeppsbron för simning, ut på Öland för cykling och avslutas med löpning längs Kalmars kust. Målgången sker sedan på Stortorget.

Förutom att loppet av många beskrivs som rekordtufft, blir det ett rekordår, både gällande deltagarantal och triatlonkändisar i Kalmar. Tävlingen lockar tiotusentals besökare från både Sverige och världen. På tävlingsdagen har man tidigare estimerat att det varit runt 100 000 åskådare. 

Loppet, som startades 1978 på Hawaii går årligen på 42 platser runtom i världen. Som deltagare ska du simma 3,86 km, cykla 180,2 km och springa 42,2 km. 

Ironman-loppet i Kalmar är det enda fullvärdiga i Sverige. Sammanlagt är 3000 personer från ett 50-tal länder anmälda till årets lopp.

Ironman slutsålt sedan november

Sedan triatlon-tävlingen i Kalmar fick Ironmanstatus har den vuxit för varje år som gått. Förra året deltog drygt 2800 deltagare, i år startar 3000 personer.

– Det finns en utbredd medvetenhet kring träning och hälsa, och folk söker hela tiden nya utmaningar, säger Henrik Brovell, tävlingsledare för Ironman Kalmar.

Han menar att många av deltagarna har kört Vätternrundan ett par gånger eller genomfört en svensk klassiker, och vill utmana sig ytterligare.

En del av de tävlande är proffs som vill kvala till ironman-VM på Hawaii, men de allra flesta är ambitiösa vardagsmotionärer.

– De flesta klarar av det här. Det är inte oöverstigligt, säger Henrik Brovell.

Gör de verkligen det?

– Med träning och om man har bra grundförutsättningar. Jag tyckte själv att distanserna lät galna först gången jag läste dem, men när man väl är inne i det så går det. Kroppen är magisk, fortsätter han.

I år är det herr-proffsens tur att tävla i Kalmar och Brovell tror att det finns chans på nya rekordtider. 

Ny Ironman-dans viral

Nytt för i år är att Ironman fått en egen dans. På bara två dagar har dansen, som Tove Widange skapat, spritt sig som en löpeld på sociala medier och upphovskvinnan känner sig överrumplad av responsen hon fått sen släppet.

Tove Widange älskar folkfesten som Ironman-tävlingen i Kalmar innebär. För en tid sedan fick hon en förfrågan från tävlingens ena speaker Björn Mortensen att komma på någonting som kan höja stämningen under tävlingen.

– Vi diskuterade hur man skulle kunna ta den stora Ironman-festen till en ny nivå, säger Tove Widange.

Eftersom Tove Widange länge varit dansare och undervisar på Wellness Studio var det givet att en unik Ironman-dans skulle tas fram, och i söndags, en knapp vecka innan tävlingsstart var dansen klar.

– Jag ville att alla skulle kunna dansa den, så det har blivit en dans med bara armarna. De flesta har ju två armar, fortsätter hon.

Dansen som har rörelser för att symbolisera de olika tävlingsmomenten har testats på såväl Toves sambo som ett gäng 60-plussare på gymmet - och fått godkänt.

– Min förhoppning är att vi ska få i gång publiken, framför allt vid mållinjen. Och de som kör racet. Jag vill att alla ska dansa, säger Tove Widange.

Ironman Kalmar: Detta händer

Onsdag 14 augusti:

18: Start Kalmar Mini Tri

 

Torsdag 15 augusti:

09: Registrering ­Ironman Kalmar, Expoområdet

16: Ironfamily-fest, ­Färjestadens hamn

 

Fredag 16 augusti:

09: Registrering av Ironkids, Expoområdet

16: Start Ironkids, Kvarnholmen

 

Lördag 17 augusti:

06.55: Start för herrproffsen,Tullhamnen

07: Start för övriga deltagare, Tullhamnen

13: Prisutdelning ­Kalmar Mini Tri lag, ­Stortorget.

15: Målgång

22.20: Målgångsfest, Stortorget.

 

Söndag 18 augusti:

09: Registrering för Ironman Kalmar 2020

12: Priscermoni, Kalmar Tennishall

 

Källa: Ironman Kalmar/Barometern