Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extremism sprids av SSU – bjöd in radikal predikant

Fler aktiva i SSU Skåne har delat våldsbejakande och antisemitiska inlägg än vad som tidigare framkommit.

Förra året bjöd SSU Malmö in en radikal predikant.

– Vi har en tuff konflikt inom SSU som vi måste reda ut, säger Tiba Awni, ordförande i SSU Malmö.

SSU Skåne anklagas för att styras av en extrem falang som med odemokratiska metoder och som agerat i direkt strid med arbetarrörelsens grundläggande värderingar, enligt förra veckans granskningar i Kvällsposten. 

I en debattartikel på Aftonbladet har 33 SSU-medlemmar, främst från Malmö och Helsingborg, kallat avslöjandena "falsk fakta som sprids för att skada SSU Skåne".

I SR:s Studio Ett sa vice ordförande Khloe Abdel Wahab, som vägrar avgå trots att hon praktiserat hos Egyptens militärregim, att det i grunden handlar om islamofobi och rasism.

Men bland de 33 medlemmarna som skrev under debattartikeln återfinns personer som själva delat våldsbejakande, antisemitiskt material och bjudit in en salafistisk predikant.

Bjöd in salafistisk predikant

Förra året bjöd SSU Malmös ordförande Tiba Awni in predikanten Hussein Hamad till ett samtal om "religionens plats i samhället". 

Predikanten Hussein Hamad tillsammans med en vän som reste till Syrien våren/sommaren 2015 och som stöttar IS på sociala medier. Hamad är även poet under namnet "Poeten från Levanten".
Foto: Privat

Hussein Hamad presenterade sig som "lite av en ungdomscoach, en ungdomsimam".

Han är född i Kiruna men uppväxt i Borlänge och beskrivs av terrorforskaren Magnus Ranstorp som "en framträdande föreläsare i den salafistiska miljön".

Hamad har bland annat samarbetat med salafistiske Gävleimamen Abo Rad, vilket först nämnts i bloggen Det goda samhället, som på Facebook hyllade Islamiska Statens offensiv 2014.

Han har i ett tal pratat om att alla som kallar sig muslimer inte är det på riktigt.

Och att muslimer måste använda den islamiska läran och lagen som måttstock, inte det svenska samhällets sätt att definiera extremism.

Föreläste hos personer som försvann till Syrien

– Det är inte så att bara för att man lever i ett icke muslimskt samhälle, och för att något blivit normaliserat, att motsatsen då blir extrem.

– Vilka vill de framhäva som de goda muslimerna? Det är såna människor som Nalin Pekgul… Måttstockarna har blivit upp och nedvända, sa han i ett tal där han nämnde den före detta socialdemokratiska riksdagsledamoten som sagt att hennes islam kapats av islamister.

Hussein Hamad har föreläst hos kritiserade muslimska föreningar som Sveriges Förenade muslimer, som tvingades betala en halv miljon kronor sedan Timbro och Aftonbladet avslöjat att föreningen gjort uttalanden som stred mot demokratins idéer.

"Kontroversiell person att bjuda in"

Han föreläste också hos Al-Istiqahma unga systrar som numera är nedlagd för att ett stort antal systrar försvann till Syrien.

– Visst är han en kontroversiell person att bjuda in. Han har obestridligt rört sig i extrema miljöer med personer som sedan drog till Irak/Syrien, säger Sofie Löwenmark som i stiftelsen Doku granskar den jihadistiska miljön i Sverige och även arbetar som fristående kolumnist i Expressen.

Hussein Hamad skriver i ett sms till Kvällsposten att han har annat för sig än att svara på frågorna. 

"Dina frågor är så utnötta och uttjatade islamofobiska tankefigurer att de i det närmaste hade kunnat vara lumporna Raskolnikov har på sig i Brott och straff", skriver han. 


Sofie Löwenmark granskar islamism i Sverige. Hon säger att den salafistpredikanten rört sig i extrema miljöer och att SSU "solklart" hade kunnat bjuda in en mer passande predikant.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Samtalet leddes av Rizwan Elahi, tidigare ordförande SSU Skåne och 11:a på S riksdagslista, som presenterade de inbjudna som "en bred panel som kan representera många åsikter i samhället".

I panelen satt bland andra en präst som representerade Svenska Kyrkan och SSU:aren Mediha Ahmadi som var ombudsman och ledamot i beredningen för demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter och som i dag är ledamot i kommunfullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen. 

Mediha Ahmadi kommenterade att män och kvinnor vägrat skaka hand med personer av motsatta kön.

– Sen har diskussionen också varit, det är två dimensioner av den här diskussionen och det handlar egentligen om, om du arbetar inom det offentliga ska du kunna göra på det sättet då? Att du som kvinna inte vill ta hand med en man eller du som man inte vill ta hand med en kvinna pga religiösa skäl? Och det finns ett fall som just nu testas faktiskt, som Malmö mot diskriminering driver i Helsingborg tror jag att det är, för att titta liksom på var "gränsen" går....

Ahmadi fortsatte med att säga: 

– Jag tycker att man inte kan säga att vi står för alla människors lika värde och att vi lever i mångfald och här är olika kulturer. Vi kan inte stå och sälja på det sättet när det gynnar oss och sen när det inte gynnar oss ska det krocka med vår egen kultur. Jag tycker det är snävt att göra en höna av en fjäder. 

– Det kanske sticker folk i ögonen när jag säger så, men jag tycker verkligen det. Det är ingen big deal, jag känner mig inte diskriminerad som person, jag tycker inte att det är ett diskrimineringsfall, jag tycker inte ens det ska vara en offentlig diskussion. Det är två individer som den ena hälsar på ett sätt och någon annan hälsar på ett annat sätt. 

Hon fortsatte vidare med att säga:

– Sedan har jag personligen problem med det här överlägsna, att "så här gör vi inte i Sverige. I Sverige hälsar vi så här". Vem har sagt att du får bestämma vad jag gör i Sverige? Jag är född o uppväxt här och jag kanske hälsar på ett helt annat sätt beroende på var jag har växt upp och vem jag har umgåtts med. 

Kvällsposten har sökt Mediha Ahmadi som återkommer sent på onsdagen. Hon svarar Kvällspostens reporter så här: 

– Det har kommit till min kännedom att du försöker vantolka mig. Det jag har sagt är att jag personligen inte skulle ta illa upp om någon valde att inte skaka hand med mig. 

SSU Malmö-ordförande: "Det han sa om islamofobi lät bra"

När Kvällsposten söker Tiba Awni, ordförande SSU Malmö, svarar hon att distriktet arrangerade en föreläsningsserie om förtryck i samhället.

Ett av evenemangen handlade om islamofobi, antisemitism och förtryck som sker på grund av religion.

Hon hänvisar till ett evenemang som Pedagogisk Inspiration Malmö och Ungdom mot rasism arrangerade 2015, dit Malmö Stad bjudit in en föreläsare från Svenska Kommittén mot Antisemitism och Hussein Hamad.

Två år senare valde SSU Malmö-ordföranden att bjuda in Hussein Hamad.

– Jag tyckte det han sa om islamofobi lät bra. Inget av det han sa visade att han hade radikala salafistiska åsikter eller liknande. Därför valde jag att bjuda in honom till vårt arrangemang. Jag har aldrig hört talas om att han stod för radikala åsikter förrän nu. Hade jag vetat det skulle SSU Malmö självfallet inte bjuda in honom.

Delade antisemitisk konspirationsteori

I sociala medier har flera aktiva i SSU Skåne delat både våldsbejakande och antisemitiska inlägg.

Mohammed Adeeb, ordförande SSU Malmö Centrum, delade konspirationsteorin om att Egyptens president är "sionistisk agent med judisk mor".

Mohammed Adeeb, ordförande SSU Malmö Centrum, delade den 17 augusti en konspirationsteori om att Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi styrs av Israel, att han är en "sionistisk agent" med "judisk mor".

"Sionismens svansar har förstört Irak, Syrien, Jemen och Libyen"

Den 26 maj delade en annan SSU-aktivist ett inlägg där den av EU terrorstämplade Al-Aqsa-martyrernas brigader skriver att "sionismens svansar förstört Irak, Syrien, Jemen och Libyen".

Ett annat exempel är Ajat El-Khalayli, före detta ordförande i SSU Helsingborg och ledamot i kommunfullmäktige 2014-18.

Hon är en av de 33 SSU:are som skrivit under en debattartikel på Aftonbladet, om att distriktet "oemotsagt smutskastats"

Bilder på barn som bär vapen och en brinnande israelisk flagga har gillats av SSU Helsingborgs före detta ordförande, som i en debattartikel påstått att granskningen av SSU är "falsk fakta".

Ajat El-Khalayli har gillat bilder på Facebook där den israeliska flaggan bränns och där barn håller i vapen. Hon har även kommenterat bilderna positivt.

Även hon har sökts utan framgång.

Trots upprepade försök att nå SSU och S-medlemmarna via bland annat SSU Skåne, SSU-förbundet, Socialdemokraterna i Malmö och i Helsingborg har Ajat El-Khalayli, Mohammed Adeeb, distriktssekreterare Electra Ververidis, SSU-aktivisten och ordförande Mansour Ahmad inte svarat. 

Efter Kvällspostens avslöjanden kontaktas tidningens reporter också av SSU:s förbundssekreterare Andrea Törnestam. Hon berättar att Mohammed Abeed under dagen har uppmanats av sin styrelse att avgå, vilket han också har gjort. 

“Jag ser mycket allvarligt på Kvällspostens uppgifter. SSU:s nationella granskningsfunktion har stängt av de medlemmar som omnämns i artikeln under tiden som det pågår en djupare granskning av uppgifterna. Om det stämmer att förtroendevalda i SSU Skåne har agerat på ett sätt som strider mot våra värderingar kommer vi agera resolut emot det. Det finns ingen plats för extrema åsikter inom SSU.”, skriver Törnestam i mejlet. 

“Om uppgifterna stämmer bör delar av informationen inte kunnat undgå nuvarande distriktsledning. Det gör det mycket svårt för SSU Skåne att återupprätta förtroendet och fortsatt få finansiering från förbundet.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!