Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extrem torka i syd efter värmeböljan: ”Oro”

Riskgrupper uppmanas vara försiktiga i helgen.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Det råder eldningsförbud i stora delar av södra Sverige.Foto: TOMAS LEPRINCE

Det är extremt torrt i skog och mark och risken för gräsbrand i Sydsverige är stor.

Samtidigt uppmanas boende i södra Skåne att hushålla med vattnet till följd av en läcka i Vombsjön. 

– En sådan här situation är extremt ovanlig och väldigt akut, säger Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA Syd.  

Redan under fredagen rasade flera bränder på olika håll i Sydsverige. Bland annat slukades minst 100 kvadratmeter åker i en gräsbrand i Källingemöre på Öland på fredagsförmiddagen. 

Räddningstjänsten har gått ut med eldningsförbud i flertalet av Skåne, Blekinge och Smålands kommuner under veckan, och Mattias Östling, inre befäl vid räddningstjänsten i Skåne Nordost, berättar att han känner en viss oro inför helgen. 

– Jag vill inte döma människor på förhand, men vi vet av erfarenhet att många bortser från dessa förbud under veckans sista semester. Vi vill därför poängtera att om en privatperson bryter mot eldningsförbudet och orsakar en brand kan denna bli lagförd och dömd för brott, till dagsböter eller liknande, säger han. 

– Så det kan bli en dyr grillning om man väljer att tänja på gränserna. Folk ska så klart ha det trevligt, men använda fasta grillplatser.

Eldningsförbudet inkluderar endast allmänna platser, men Mattias Östling uppmanar ändå till försiktighet även där. 

– När det är så här torrt förespråkar vi att man även på privat mark använder sig av fasta grillar eller grillar med ben som är upphöjda från marken, och att man helt tar bort engångsgrillar. De kan sätta fyr väldigt fort om de lämnas oövervakade.

Fara för riskgrupper 

Även SMHI flaggar för höga temperaturer och uppmanar till försiktighet under helgen.  Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI, berättar brandrisken och värmen är här för att stanna åtminstone en bit in på nästa vecka.  

– Det skulle behövas lite regn för att dämpa den, men det ser inte ut att komma något sådant under helgen. Det fortsätter vara väldigt torrt och därför fortsätter brandrisken vara extremt stor, säger han. 

Värmekänsliga uppmanas vara försiktiga. Detta gäller exempelvis äldre, sjuka och små barn. 

– Man bör tänka på att kyla ner sig emellanåt, inte vistas för länge i solen åt gången och fylla på med vätska, säger Marcus Sjöstedt. 

Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.Foto: SMHI

Hår råder eldningsförbud i Sydsverige:

Nordvästra Skåne: Svalöv, Landskrona, Helsingborg, Höganäs, Bjuv, Åstorp och Ängelholm. 

Nordöstra Skåne: Kristianstad, Bromölla, Östra Göinge. 

Norra Skåne: Hässleholm, Örkelljunga, Osby. 

Mellan-Skåne: Höör, Hörby, Sjöbo. 

Södra Skåne: Malmö, Vellinge, Skurup, Trelleborg. 

 

Kalmar län: Hultsfred, Högsby (skärpt eldningsförbud), Oskarshamn (skärpt eldningsförbud) , Mönsterås (skärpt eldningsförbud), Nybro, Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Emmaboda, Torsås. 

 

Blekinge län: Karlskrona, Karlshamn, Olofström. 

Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA Syd.Foto: Privat

Trots extremhettan uppmanas boende i Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö kommun under helgen vara sparsamma med vattnet. Detta med anledning av en läcka i en ledning i Vombsjön på torsdagen. 

Josefin Barup, utvecklingsingenjör på VA Syd samt stabschef för händelsen, berättar att läget är mindre kritiskt än det var under torsdagen, men att man bör vara sparsam med vattnet även under den kommande helgen. 

– En sådan här situation är extremt ovanlig och väldigt akut. Det akutaste läget är nu över men det bör fortfarande finnas en allmän sparsamhet och försiktighet. 

Man kan fortsätta dricka vatten, använda vatten till matlagning och duscha, men bör undvika aktiviteter som innebär att större mängder vatten går åt. 

– Man kanske kan ta en kortare dusch i stället för ett bad, undvika att starta diskmaskin och tvättmaskin i den mån det går, säger Josefin Barup, och tillägger: 

– Men jag skulle nog inte ha samvete att åka till en biltvätt eller fylla poolen, det kan man vänta med några dagar till.

Situationen förvärras av värmen 

Att läckan inträffat mitt under en värmevåg förvärrar situationen, berättar Josefin Barup.

– Det är ju trist att en läcka inträffar mitt i brinnande sommarvärme. Då finns det ju redan mindre marginal och alla längtar efter vatten redan. Men jag vill ge en eloge till alla som gör vad de kan för att spara på vattnet just nu. 

Trots att det mest kritiska läget är över kommer det dröja innan vattennivåerna är helt återställda och allt är som vanligt

– Helt normalt blir det inte förrän vi har tillbaka den här ledningen, och det kan ta en till två veckor, säger Josefin Barup. 

Se fler Sydsvenska nyheter här: Gatan svämmade över utanför Jennifers hem

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!