Extra polisresurser vid Jimmie Åkessons tal

Flera motdemonstranter på plats när Jimmie Åkesson (SD) höll tal på Gustaf Adolfs torg.
Flera motdemonstranter på plats när Jimmie Åkesson (SD) höll tal på Gustaf Adolfs torg.
Jimmie Åkesson (SD) hade också sympatisörer på plats under talet.

Här möts SD:s partiledare Jimmie Åkesson av en orkan med visselpipor och grytlock.

Lördagsmorgonens torgmöte i Malmö slutade i en närmast kaotisk stämning.

Efteråt var partiets företrädare starkt kritiska till polisens insats - eller brist på insats.

- Det var en handfallenhet som var beklämmande. Ett kraftigt underbetyg åt polisen, säger Linus Bylund, partiets stabschef och Jimmie Åkessons närmaste man.

Sverigedemokraterna gör precis som övriga partier nu ett sista ryck med att jaga röster inför söndagens EU-val. På lördagen besöker partiledaren Jimmie Åkesson Malmö, Göteborg och Stockholm i nämnd ordning.

Mötet på Gustav Adolfs Torg i Malmö inleddes klockan nio och slutade snart i en närmast kaotisk situation för Åkesson.

Ljudkaos

Han stod på behörigt avstånd till ett tusental motdemonstranter, men hade ändå mycket svårt att få igenom sitt politiska budskap i den öronsymfoni som skapats på torget.

Enligt Kvällspostens Jakob Kjelldén, som befann sig på plats, utbröt ett formligt ljudkaos skapat av bland annat visselpipor och kastrullock.

Partiet hade fått ett demonstrationstillstånd och ett hundratal poliser befann sig på plats för att upprätthålla mötesordningen och säkerheten för Åkesson.

Men allt slutade ändå i ett kaos - precis som det gjort på flera andra ställen där SD:s ledare framträtt med sitt budskap.

Linus Bylund, Jimmie Åkessons närmaste man, är besviken på polisens agerande eller rättare sagt brist på agerande.

- Det är en grundläggande rättighet att man ska få framföra sin ståndpunkt inför ett val, men den chansen tyckte vi inte att vi gavs i Malmö, säger han under en bilresa mellan Malmö och Göteborg.

Vid 13.30-tiden skedde nästa torgmöte i Göteborg och senare på kvällen var det tredje torgmötet planerat i Stockholm. I Göteborg uppskattade polisen publikskaran till 1700 personer och även där försökte demonstranter störa mötesordningen.

Linus Bylund beskriver hur demonstranterna i Malmö skrek obskyra ord och gjorde allt för att störa mötesordningen med olika ljudarrangemang.

Kantats av oroligheter

Från partiets sida är man besviken på att polisen inte ingrep förrän mot slutet av torgmötet.

- Det var först när vi var nästan färdiga som man gick in med poliser i folkmassan. Innan dess kände sig polisen tydligen inte motiverad att göra något.

Sverigedemokraternas EU-valsturné har kantats av oroligheter. Därför hade polisen i förväg planerat för en stor insats kring torget i Malmö.

Man hade också låtit montera upp ett antal övervakningskameror på långs järnrör för att dokumentera händelserna keing demonstrationen.

För att kunna skilja demonstranter och sympatisörer åt bildade polisen en kedja mitt i folkmassan. Kravallstaket sattes upp för att hindra rusningar mot partiledaren.

En person greps och två omhändertogs för ohörsamhet och störande av allmän ordning.

Polisens kommenderingschef Karl-Axel Andersson vill inte kännas vid kritiken från Sverigedemokraterna.

Han tycker att polisen hade läget under kontroll och att man agerade utifrån de resurser som tilldelats uppdraget.

- Vi tog oss ganska omgående in i de publikgrupper som larmade med grytlock och annat och bad deltagarna att sluta. Det ska ha retts ut utan större anmärkningar, uppger polisens informatör Kim Hild.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!