Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extra miljoner ska förstärka psykiatrin

Anders Åkesson (MP) är regionråd i Skåne med ansvar för primärvård, psykiatri och tandvård. På fredagen har han varit med och beslutat om 4 miljoner kronor extra för att förstärka psykiatrin i Malmö.
Foto: Region Skåne
Foto: Peo Möller / PEO MÖLLER/TOPNEWS

En av de som läste artikeln om Adam Rögdens död var det ansvariga regionrådet Anders Åkesson (MP).

– Vi har naturligtvis ett ansvar, säger han.

Han har precis varit med och beslutat om fyra miljoner kronor extra till psykiatrin i Malmö.

"Vårdplatsläget inom skånsk psykiatri är besvärande".

Det konstaterar hälso- och sjukvårdsnämnden i ett beslutsförslag, daterat i början av veckan.

På fredagen klubbades det igenom – därmed tillsätts fyra miljoner kronor för att förstärka psykiatrin i Malmö under 2016.

De pengarna ska ge fyra extra vårdplatser inom psykiatrin i Malmö. Dessutom ska en avdelning med 16 patienter som nu har två personal under natten få förstärkning av ytterligare en person, så att nattpersonalen blir totalt tre stycken.

Regionalrådet reagerade

Anders Åkesson (MP), regionalråd med ansvar för primärvård, psykiatri och tandvård reagerade när han läste Kvällspostens artikel om Adam Rögden.

– Framför allt måste man alltid beklaga när personer går bort så, tar livet av sig. Vi har naturligtvis ett ansvar kan jag tycka, i alla lägen när man är inneliggande, säger han.

Han är väl medveten om kritiken från såväl Vårdförbundet som psykiatrin: att de inte har tillräckliga resurser.

– Det är klart jag är medveten om att man inom den skånska psykiatrin, precis som inom resten av den skånska sjukvården, har en tuff arbetssituation, säger Anders Åkesson och fortsätter:

– Samtidigt är jag medveten om att det görs ett fantastiskt gott jobb bland stora delar av personalen och psykiatrin med de villkor de har.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!