Under femton års tid begick György Petö hundratals villainbrott. I dag delar han med sig av tipsen om vad villaägare kan göra för att undvika påhälsning. Foto: Christer Wahlgren
Under femton års tid begick György Petö hundratals villainbrott. I dag delar han med sig av tipsen om vad villaägare kan göra för att undvika påhälsning. Foto: Christer Wahlgren

Extjuven: Så minskar du risken för inbrott

Publicerad

Ex-tjuven György Petö, 54, om stöldfällorna:

"Känns bra att hjälpa"

Han låg bakom en av landets största tavelkupper.

Nu har György Petö lagt kriminaliteten bakom sig och påbörjat ett nytt liv.

I dag tipsar den tidigare inbrottstjuven om vad man, som villaägare, bör tänka på för att undvika att få påhälsning.

– Det känns bra att hjälpa till, säger han.

Under femton år begick han ett inbrott i veckan.

György Petö stal allt han kunde komma över för få råd att mätta sitt amfetaminsug.

– Missbruket förändrade mig, säger han. När jag väl hade gjort mitt första villainbrott var det lätt att fortsätta. Till slut blev det slentrian.

Ofta kunde han ge sig ut på stan enbart med en skruvmejsel på fickan. Vilket hus som skulle få känna till spetsen på brytverktyget var ofta något som slumpen fick avgöra.

Nu, som 54-åring, har han lämnat sitt kriminella leverne bakom sig. I dag delar han med sig av sina erfarenheter och hoppas att de kan vara oroliga villaägare till godo.

– Jag kan tänka mig hur fruktansvärt det är att bli utsatt för inbrott, säger György.

Ha rejäla lås och larm

Han menar att det finns en gyllene regel för alla som vill undvika inbrott: Att minska alla tillfälligheter som kan underlätta för tjuven.

Därför: Skaffa ordentliga larm – på alla husets våningar, låt inte stegar ligga framme på tomten och lås in alla verktyg.

– Sätt också ett rejält lås på dörren till verktygsboden, råder György Petö.

Ett annat råd är att inte låta värdesaker ligga framme ens inne i villan.

– En tjuv tittar i regel in genom fönsterrutorna innan han går in. Även om man mest är ute efter pengar och smycken kan det vara lockande att gå in om man exempelvis ser att det ligger många fjärrkontroller på bordet.

Det har snart gått tre år sedan han begick sitt senaste brott. Det, som han bedyrar ska bli hans sista, var minst sagt spektakulärt:

– Jag jobbade på museet och snodde en tavla, berättar Gyögry Petö.

Stal tavla för tio miljoner

Även i det fallet var det tillfället som gjorde tjuven. I flera dagar hade han gått förbi de där tre tavlorna och sett hur de "glänste".

– Jag valde den fulaste av de tre. Visst, den såg fin ut, men jag trodde aldrig att den skulle vara värd så mycket, säger han.

György tog med den hem och hängde upp den i vardagsrummet. När han någon dag senare kollade upp på nätet vad den kunde vara värd fick han en chock. Han upptäckte att den var målad av den norske expressionisten Edvard Munch och värderad till tio miljoner kronor.

Kort därefter gick han raka vägen till polishuset och överlämnade sig.

– Det var då, betonar han. I dag jobbar jag, har egen lägenhet och träffar både barn och barnbarn. Jag tjänar bara en tiondel av vad jag kunde dra in förr, men jag är drogfri och har ändå alltid pengar över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag