Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig explosion – stora skador på lägenhetshus

Polisen i Helsingborg: ”Det har varit en större sprängning”
”Hela entrén var borta”, säger räddningstjänsten.Foto: JOHAN NILSSON/TT
Ambulans, polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen.Foto: JOHAN NILSSON/TT

En explosion inträffade i ett flerfamiljshus i Helsingborg under natten mot tisdag. 

Enligt en boende i området är porten ”helt utblåst”. 

– Jag vaknade av en fruktansvärd smäll. 

SOS Alarm fick in larmet klockan 01.50 natten mot tisdag. Ambulans, polis och räddningstjänst ryckte ut till platsen.

Explosionen skedde vid en portuppgång på Brunnbäcksgatan och orsakade inre och yttre materiella skador på hyresfastigheten.

– Det var rätt så många fönsterrutor, till och med uppe på tredje våningen, som var borta. Hela entrén var borta. Det var en vattenläcka efter element som hade gått sönder. Men ingen person var skadad, säger Lars Anderberg, inre befäl vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

En boende i området vittnar om hur hon vaknade av en kraftig smäll under natten. Den boende berättar att polisen och räddningstjänst snabbt kom till platsen, och att området spärrades av. 

Explosionen orsakade skador, inte bara vid porten, utan även högre upp i byggnaden.Foto: Läsarbild

– Både jag och min son vaknade och visste inte vad som hände. Jag tittade ut mot porten och såg att att hela porten var utblåst. Det ligger glassplitter och tegelstenar, säger den boende.

– Så vi ringde 112, helt förvirrade sprang vi omkring i lägenheten.

”Omfattande skador” 

Det är oklart om det fanns någon hotbild mot fastigheten.

– Man har både yttre och inre spaning och jobbar för fullt för att se vad det kan vara för orsak till att man spränger just där, säger Richard Trincas och fortsätter:

– Det är ganska omfattande skador på fönster och själva portdelen, men jag vet inte i nuläget om sprängningen var innanför portuppgången eller strax utanför. Det är avspärrat och bombgruppen är på väg till platsen, säger Richars Trincas, jourhavande förundersökningsledare vid Helsingborgspolisen, vid 03.30-tiden.

Tekniker kvar på plats

Tidigt under tisdagsmorgonen var fastigheten fortfarande avspärrad. Tekniker och polispatrull var kvar på plats och samlade information om händelsen.

– Teknikerna ska sammanställa all information och se om det finns några bevis, vi väntar på deras rapport för att få en tydligare bild av det som har hänt, polispatrullen letar efter eventuella fler vittnen, säger Kim Hild presstalesperson vid Polisregion Syd, vid 07.30-tiden.

Avspärrningen hävdes strax innan klockan åtta. Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Det finns andra nummer än 112 att ringa, här är några andra som är bra att ha koll på.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!