Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handgranat sprängdes utanför lägenhet i natt

Ambulans på plats.
Foto: Mikael Nilsson
Polisen har upptäckts skador på platsen.
Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Vid 23.30-tiden larmades polisen till ett flerfamiljshus på Södervärnsgatan i Malmö med anledning av en explosion inomhus.

Enligt polisen kan det vara en handgranat som detonerat.

–  Det finns tecken som skulle kunna stämma överens med splitterskador, säger Nils Norling, presstalesperson vid polisen i Malmö. 

Polisen utreder vad det är som detonerat och nationella bombskyddets tekniker har kallats till platsen, som ligger i närheten av Möllevångstorget. Även polisens kriminaltekniker kallades till adressen.

Våningsplanet i huset spärrades av i väntan på att det skulle undersökas av tekniker. 

Ambulans var under natten till tisdag på platsen. Men explosionen ska inte ha resulterat i några personskador.

– Ingen person har fysiskt skadats av explosionen. Ambulansen behandlar en kvinna för chockskador, säger Mikael Lind, vakthavande polis. 

Oklart vad som orsakat explosionen

Efter explosionen samlades personer som bor i huset i trapphuset, enligt Sydsvenskan. Polisen ska också ha knackat dörr i trapphuset. 

– Vi är på plats och pratar med grannar och andra vittnen, sa Calle Persson, tidigare under kvällen till tidningen.

Klockan 04:20 på tisdagsmorgonen bekräftar polisens vakthavande befäl Mikael Lind att tekniker är klara och att avspärrningarna är borttagna från platsen.

– Vi har våra teorier men det är ingenting som jag tänker kommentera i nuläget, säger Mikael Lind.

Kan vara handgranat

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.

Exakt vad det var som detonerade är polisen fortfarande inte säker på.. Men enligt uppgift rör det sig om en kraftig sprängladdning.  

– Det finns tecken som skulle kunna stämma överens med splitterskador, det leder oss till tanken att det är en handgranat. Det är troligare än att det är en banger. Men vi är inte säkra, säger Nils Norling. 

Ingen hotbild

Föremålet som detonerade ska ha legat i anslutning till en lägenhetsdörr, men det ska, enligt polisen, inte finnas någon uppenbar hotbild mot boende på adressen. 

– Det är ett ganska omfattande arbete att utreda en hotbild mot någon, men någon omedelbar hotbild ser vi inte nu. Mycket av vårt arbete under dagen (tisdag) handlar om att undersöka det, säger Nils Norling. 

– Det är inte bara den som bor där, utan de som brukar uppehålla sig där. 

Ingen person har gripits misstänkt för inblandning i sprängningen. 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!