Ber om ursäkt – fel att avliva danska minkarna

Det fanns inget lagligt stöd att besluta avlivning av 14 miljoner minkar.
Björn Olsen skriver tillsammans med Magnus Gisslén, båda två professorer i infektionssjukdomar, i en debattartikel i SvD att alla minkar i Sverige bör avlivas.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronasmitta från minkar kan spridas till människor på ett sådant muterat sätt att det kan utgöra ett hot mot kommande vaccinationer.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyre Grove Krause, från Statens Serum Institut, SSI: ”Vi har sett att folk som jobbar på minkfarmar blivit smittade”.
Foto: EMIL HELMS / EPA / TT
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MORTEN STRICKER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: LISELOTTE SABROE / AP TT NYHETSBYRÅN
Danmark är världens största producent av minkpäls med över 1000 farmer. I Sverige finns ett 40-tal.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Danmarks regering beslutade att landets samtliga minkar, över 14 miljoner, skulle avlivas. 

Nu backar de – det fanns inget lagligt stöd för beslutet. 

Statsminister Mette Frederiksen ber nu om ursäkt för förvirringen som skapats. 

– Det är en skandal av stora mått och helt enkelt uppseendeväckande. Man gamblar med en hel näring utan att ha koll på vilka lagar som gäller, säger TV2:s politiska redaktör Troels Mylenberg. 

Coronasmitta från minkar kan spridas till människor på ett sådant muterat sätt att det kan utgöra ett hot mot kommande vaccinationer.

Redan har tolv personer i Danmark smittats med det muterade viruset som kallas för ”cluster 5”. Upptäckten ledde under förra veckan till kraftiga åtgärder i Danmark. 

Regeringen gick ut med att 14 miljoner minkar ska avlivas – och sju kommuner har drabbats av en stenhård nedstängning. 

– Sedan coronautbrottet upptäckts på minkfarmar har vi sett att folk som jobbar på minkfarmar blivit smittade, och att smittan spridits i samhället, säger Tyre Grove Krause, från Statens Serum Institut, SSI. 

Regeringen backar 

Beslutet om avlivningen har skapat stor strid i Danmark – och nu backar regeringen. 

Det har framkommit att regeringen inte hade lagstöd att beordra avlivning av alla minkar, bara på smittade minkbesättningar och de minkar som finns i en radie av åtta kilometer på norra Jylland, den så kallade säkerhetszonen.  

– Det är en skandal av stora mått och helt enkelt uppseendeväckande. Man gamblar med en hel näring utan att ha koll på vilka lagar som gäller. Någon måste få ta ansvar för det här, säger TV2:s politiska redaktör Troels Mylenberg. 

Regeringen försökte ta fram ett lagförslag som ger myndigheterna rätt att avliva såväl sjuka som friska minkar i Danmark. Det oppositionella blåa blocket har dock sagt att det inte tänker rösta för förslaget i folketinget, så regeringen tvingades dra tillbaka förslaget. 

Under en frågestund i folketinget bad statsminister Mette Frederiksen om ursäkt för förvirringen kring minkarnas situation. 

– Det säger sig självt att det måste finnas en rättslig grund. Den har inte varit där och det måste jag beklaga, säger hon enligt Ekstrabladet. 

Avlivningen pausats 

På flera av minfarmerna utanför säkerhetszonen har nu avlivningen pausats. Hittills har 2,5 miljoner minkar avlivats. 

Statsminister Mette Frederiksen har fått hård kritik efter beslutet om massavlivning. Danmark är världens största producent av minkpäls men nu ser det ut som att hela näringen läggs ner. 

– Jag tycker hon är en röd diktator, säger Jens Jørgen Madsen, en av landets största minkfarmare, till TV2

Hittills har 2,5 miljoner minkar avlivats i Danmark efter regeringens beslut.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT
I Danmark har regeringen tagit beslut om att avliva alla minkar, över 14 miljoner djur. Här grävs några av dem ner på Karups militärflygplats.
Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

”Förordar starkt att alla djur avlivas”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet som publiceras under tisdagen skriver Björn Olsen och Magnus Gisslén om utvecklingen i Danmark. De är professorer i infektionssjukdomar på Uppsala universitet respektive Göteborgs Universitet. 

I Sverige har det inte tagits något beslut att avliva alla djur inom minknäringen. I stället inväntas den så kallade pälsningen, när 80 procent av djuren slaktas för sin päls och resterande behålls som avelsdjur. 

”Utifrån ett folkhälsoperspektiv är vi kritiska till detta och förordar starkt att alla djur avlivas också i Sverige och att inga nya kullar föds upp”, skriver Björn Olsen och Magnus Gisslén. 

I Sverige finns det ungefär en halv miljon minkar på 40 farmer. 18 av dessa finns i Sölvesborgs kommun i Blekinge. 

Enligt Björn Olsen och Magnus Gisslén är det troligt att genetiskt förändrat coronavirus även finns på de svenska farmerna även om det ännu inte är fastställt. 

”Det är nu hög tid att dra lärdom och inse att de industriella djurfabriker vi har byggt upp i vårt moderna samhälle inte bara är problematiska ur ett djurskyddsperspektiv utan också innebär ett stort reellt hot mot folkhälsan.”

Danmarks statsminister Mette Frederiksen har fått hård kritik från minkfarmare efter beslutet. Nu har det också skapat en politisk strid.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 2,5 miljoner minkar avlivats i Danmark efter regeringens beslut.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Søren Brostrøm, direktör i Sundhedsstyrelsen, motiverar det omdebatterade beslutet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!