Experterna varnar nu föräldrar från att lägga upp bilder på sina barn på bland annat Facebook. Foto: Jan Wiriden
Experterna varnar nu föräldrar från att lägga upp bilder på sina barn på bland annat Facebook. Foto: Jan Wiriden

Experternas råd: Lägg inte upp bilder på barn

Publicerad

Danska experter avråder föräldrar att lägga upp bilder på sina barn på Facebook och på Instagram.

Barnen har rätt att bestämma själva och det finns stora risker.

– Bilder på nakna barn kan användas av pedofiler, varnar Pernille Tranberg, ägare av företaget Digital identitet i Danmark.

Edita Beleckis, 38, och Aivaras Beleckis, 40, från Helsingborg är mycket försiktiga med bilder på sina barn på internet.

– Vi lägger aldrig ut bilder på internet, fast risken att drabbas av något konstigt ser vi ändå som rätt liten, säger dem.

En liten pojke med choklad över hela ansiktet, en nyfödd flicka som fortfarande hänger fast i navelsträngen eller en pojke med blöjor. Föräldrar lägger ut alla möjliga typer av bilder på sina barn på sociala medier som Facebook och Instagram.

Visst kan bilderna vara söta och roliga och för släktingar och vänner är det intressant att följa barnens uppväxt. Men det finns även en baksida av de gulliga barnbilderna.

Flera danska experter varnar nu föräldrar från att exponera sina barn på sociala medier.

– Barn ska ha rätt att själva avgöra vilka bilder av dem som ska finnas på webben. Och för det andra är det brist på respekt för barnens integritet, säger Pernille Tranberg i en intervju med Danmarks Radio, DR.

Daniel Winterkvist, 29, och hans fästmö Linda Leidig, från Åstorp, har barnen Zach, 3,5 år och Vincent, 1 år. De delar bara med sig av bilder på barnen till sina vänner.

– Vi lägger alltid våra bilder på ett låst Facebook-konto som bara våra vänner har tillgång till. Men vi tror inte att det är någon större risk att lägga ut bilder på sociala medier, säger föräldrarna.

När barnen blir äldre tycker de att det är en självklarhet att barnen själva ska få bestämma om de vill vara med på bilder på nätet.

Rikke Frank Jørgensen forskar om integritet på sociala medier vid institutet för mänskliga rättigheter. Hon håller med Pernille Tranberg och menar att föräldrar ofta inte tänker på att bilderna de lägger upp på sina barn på nätet kommer att hänga med länge, kanske för alltid. När en bild väl har kommit ut i den virtuella världen är det nästan omöjligt att ta bort den.

Bilder på nakna barn kan sluta hos pedofiler

Ett exempel är en nioårig flicka vars föräldrar la ut en bild på henne som de tyckte hon var söt och rolig på. Det slutade med att flickan mobbades på grund av bilden.

– Det är omöjligt att förutse. Därför är det orättvist för barnen att föräldrarna förstör deras rätt till privatliv, säger Rikke Frank Jørgensen till DR.

Något annat som föräldrar inte tänker på är på hur barnbilderna kan missbrukas när de blir tillgängliga för allmänheten.

– Bilder på nakna barn kan användas av pedofiler, säger Pernille Tranberg, som menar att det finns stor social press på att man ska lägga upp bilder på sina nyfödda barn. Men då gäller det att ha mod och säga att "jag är privat, jag vill bara dela det här med några personer. Inte med hela världen".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag