Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experternas råd: Lägg inte upp bilder på barn

Experterna varnar nu föräldrar från att lägga upp bilder på sina barn på bland annat Facebook. Foto: Jan Wiriden

Danska experter avråder föräldrar att lägga upp bilder på sina barn på Facebook och på Instagram.

Barnen har rätt att bestämma själva och det finns stora risker.

– Bilder på nakna barn kan användas av pedofiler, varnar Pernille Tranberg, ägare av företaget Digital identitet i Danmark.

Edita Beleckis, 38, och Aivaras Beleckis, 40, från Helsingborg är mycket försiktiga med bilder på sina barn på internet.

– Vi lägger aldrig ut bilder på internet, fast risken att drabbas av något konstigt ser vi ändå som rätt liten, säger dem.

Ser du någon risk med att lägga ut bilder på barnen på nätet?

1)Bosse Weberg, 48, inredare, Helsingborg, med barnbarnet Nathalie, sju månader
- Jag lägger ut ganska mycket, mycket på mitt barnbarn på Facebook. Visst kan det finnas risker, men jag hoppas inte att vanligt folk ska drabbas av illasinnade personer.

 

2)Bosse Rosenström, 34, affärschef, Vallåkra, med dottern Ester, 1,5 år
- Jag är själv ganska restriktiv, även om jag inte omedelbart ser några stora risker. Men jag har folk i min omgivning som är mer generösa med att lägga ut bilder på sina barn.

 

3)Edita och Aivaras Beleckis, 38 respektive 40, Helsingborg.
- Vi lägger aldrig ut bilder på Internet, fast risken att drabbas av något konstigt ser vi ändå som rätt liten.

 

4)Daniel Winterkvist, 29, butiksanställd, Åstorp, med hustrun Linda Leidig, fabriksarbetare, med barnen Zach, 3,5 år och Vincent, 1 år.
- Vi lägger alltid våra bilder på ett låst Facebook-konto som bara våra vänner har tillgång till. Men vi tror inte att det är någon större risk att lägga ut bilder på sociala media. Fast när barnen blir större får de så klart själva bestämma om de vill vara med på bilderna.

 

5)Susanne Svensson, 36, lärare, Helsingborg, med dottern My, 3,5 år
- Jag är inte rädd att lägga ut bilder på Facebook. Men visst, man vet inte riktigt vilka faror som finns på nätet.

En liten pojke med choklad över hela ansiktet, en nyfödd flicka som fortfarande hänger fast i navelsträngen eller en pojke med blöjor. Föräldrar lägger ut alla möjliga typer av bilder på sina barn på sociala medier som Facebook och Instagram.

Visst kan bilderna vara söta och roliga och för släktingar och vänner är det intressant att följa barnens uppväxt. Men det finns även en baksida av de gulliga barnbilderna.

Flera danska experter varnar nu föräldrar från att exponera sina barn på sociala medier.

– Barn ska ha rätt att själva avgöra vilka bilder av dem som ska finnas på webben. Och för det andra är det brist på respekt för barnens integritet, säger Pernille Tranberg i en intervju med Danmarks Radio, DR.

Daniel Winterkvist, 29, och hans fästmö Linda Leidig, från Åstorp, har barnen Zach, 3,5 år och Vincent, 1 år. De delar bara med sig av bilder på barnen till sina vänner.

– Vi lägger alltid våra bilder på ett låst Facebook-konto som bara våra vänner har tillgång till. Men vi tror inte att det är någon större risk att lägga ut bilder på sociala medier, säger föräldrarna.

När barnen blir äldre tycker de att det är en självklarhet att barnen själva ska få bestämma om de vill vara med på bilder på nätet.

Rikke Frank Jørgensen forskar om integritet på sociala medier vid institutet för mänskliga rättigheter. Hon håller med Pernille Tranberg och menar att föräldrar ofta inte tänker på att bilderna de lägger upp på sina barn på nätet kommer att hänga med länge, kanske för alltid. När en bild väl har kommit ut i den virtuella världen är det nästan omöjligt att ta bort den.

Bilder på nakna barn kan sluta hos pedofiler

Ett exempel är en nioårig flicka vars föräldrar la ut en bild på henne som de tyckte hon var söt och rolig på. Det slutade med att flickan mobbades på grund av bilden.

– Det är omöjligt att förutse. Därför är det orättvist för barnen att föräldrarna förstör deras rätt till privatliv, säger Rikke Frank Jørgensen till DR.

Något annat som föräldrar inte tänker på är på hur barnbilderna kan missbrukas när de blir tillgängliga för allmänheten.

– Bilder på nakna barn kan användas av pedofiler, säger Pernille Tranberg, som menar att det finns stor social press på att man ska lägga upp bilder på sina nyfödda barn. Men då gäller det att ha mod och säga att "jag är privat, jag vill bara dela det här med några personer. Inte med hela världen".