Experternas dom om det billiga kungavinet

SKRUVAT. Ecologica Berlina, som kungen bjöds på, kostar facila 59 kr på Systembolaget och beskrivs som ett halvtorrt vin med fruktig smak med inslag av päron, honung och citrus".

Hur roar man sig kungligt till ett överkomligt pris?

När kung Carl XVI Gustaf kom till Kalmar bjöds han på ett vin i den absoluta budgetklassen - ett Ecologica Berlina för 59 spänn. Ett halvtorrt vitt vin med ungdomlig doft.

- Jag tror inte att kungen misstyckte, tvärtom tackade han och sa att det var en alldeles fantastisk middag, säger värden, landshövding Stefan Carlsson.

I år har kungen suttit på sin tron i 40 år och det firar han genom att med drottning Silvia resa runt i Sverige och hälsa på hos sina undersåtar.

Turnén inleddes i Kalmar län den 5 mars där kungaparet bland annat bjöds på middag hos landshövding Stefan Carlsson i dennes residens.

Beskriv som ganska tråkigt

Förutom kungen och drottningen kom ytterligare ett 50-tal gäster till bords och där serverades potentaterna en riktig högoddsare - det tyska 59-kronorsvinet Ecologia Berlina, avslöjar tidningen Östran/Nyheterna som har granskat landshövdingens representation.

Vinet är långt ifrån vad man brukar associera kungliga kalas med och budgetvinet beskrivs av experter som ett ganska tråkigt och fattigt vin (se tilläggen intill).

Systembolaget skriver i sin presentation av vinet att det passar bra som sällskapsvin eller till heta rätter med asiatiska inslag.

"Vinet var alldeles utmärkt"

Kungen fick sitt vin till förrätten som bestod av gravad röding med löjrom och prästostkräm, och enligt landshövdingen passade vinet som handen i handsken och kungen verkade inte ha några invändningar heller.

- Javisst, vinet var alldeles utmärkt till maten vi åt. Ingen klagade och kungen själv tackade för maten och tyckte att det var en fantastisk middag, säger Stefan Carlsson som fick äran att ha drottning Silvia till bords.

- Hon tyckte inte heller att det var några konstigheter, säger Carlsson.

Totalt drack kungen och hans sällskap alkoholhaltiga drycker för 2 764 kronor vilket väl får anses vara modest. För de knappa tretusen fick gästerna dela på 22 flaskor vin, två flaskor konjak, en Kahlua och en Grand Marnier.

Passade till maten

Nyheten om kungens billiga vin spred sig som en löpeld på måndagen men landshövdingen tog uppståndelsen med ro.

- Det har ringt hela dagen, många har frågor om det här, säger Stefan Carlsson som tycker att valet av budgetvinet var ett utmärkt val, dels för att "man ska inte slösa med skattemedel i onödan", dels för att det visade sig passa så bra till käket.

Stefan Carlsson tycker att valet av budgetvinet var ett utmärkt val, dels för att "man ska inte slösa med skattemedel i onödan", dels för att det visade sig passa så bra till käket.

Själv dricker han gärna en röd Amarone när tillfälle ges men är inte främmande för att prova Ecologica Berlina en gång till.

- Ja, det här är verkligen ett vin jag kan rekommendera, hälsar han till den som vill roa sig kungligt till ett överkomligt pris.

Så säger Experterna om det billiga vinet:

Bengt Frithiofsson, expert i TV4:s Nyhetsmorgon Fredag:

Utan att veta någonting om just det här vinet så vet jag att 59 kronor betyder att vinbonden som står bakom vinet inte har fått många kronor över efter att allt är betalt. Om ett vin kostar 59 kronor kan man utgå från att kvaliteten inte är särskilt hög.

Är det ett vin för en kung?

Nej, jag skulle nog unna kungen ett vin på en något högre kvalitetsnivå.

Vilket vin borde han ha druckit?

Om jag får välja helt fritt skulle jag önska honom ett glas av Mouton Rotchild -82. Det är ett rött vin och ett av världens dyraste viner som förmodligen skulle ge kungen ett större minne av vistelsen i Kalmar än 59-kronorsvinet.

Skämt åsido är det viktigt att ha ett vin som harmonierar med det som finns på tallriken!


Gunilla Hultgren Karell, Kvällspostens vinskribent. Gav för ett år sedan gav Ecologica Berlina tre getingar i betyg:

Jag tycker nog att det här är ett lite tråkigt vin. Egentligen helt okej, absolut inte undermåligt, men verkligen inte något speciellt.

Sedan kan jag ju undra lite över det här med att bjuda på ett halvtorrt vin, de flesta tycker inte om det utan vill hellre ha torra viner.

Är det ett vin för en kung?

Nej, jag tycker att han är värd lite mer men å andra sidan är det bra att de sparar på skattepengarna. Men de hade kunnat lägga på några kronor, 79 kronor är en bra prisklass, där får man mycket vin för pengarna.

Vilket vin borde han ha druckit?

Kanske borde de ha bjudit på en riesling, det är lite stramt och elegant men ändå aptitretande. Torra, friska viner brukar fungera bra som aptitretare vid förrätter.

Jag kan också rekommendera ett Alsacevin, till exempel en Trimbach riesling för 119 kronor på Systembolaget. Det är ett härligt vin och det ska kännas att det är något i glaset! Och en hundring borde de kunna kosta på honom!

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!