Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experternas bästa tips - så gör du ett bra fynd

"Antikrundan"-experten Bertil Svensson förbereder, tillsammans med ägaren, en inspelning och värdering av ett pampigt golvgökur. Foto: Carl-Johan Söder/Svt

Kvällsposten har gjort en unik enkät med experterna i "Antikrundan". De kommer under tre dagar här på KVP.se avslöja sina bästa fynd, ge de hetaste tipsen och så berättar de roliga hemligheter om programlederaren Anne Lundberg.

Under fredagen får vi de hetaste tipsen om hur man gör ett riktigt fynd.

Vilket är ditt bästa fynd?
Vilket är ditt bästa råd till en privatperson som vill göra ett fynd?


Torgny Schunnesson, 64 år, Malmö, expert på böcker, autografer & dokument och fotografi:

 Det är ett handskrivet brev av Albert Einstein, som är oerhört intressant tycker jag. Jag köpte det på en auktion för ett tag sedan till ett bra pris. Det var ett brev till en medarbetare med komplicerade formler kring oändlighetsteorin. Jag betalade drygt 50 000 kronor.

 Bäst fyndar man med mycket kunskap och med upptäckarglädje. Man kan ha tur och fynda, men de riktiga fynden gör den som är djupt engagerad i och kunnig på sitt område och som med tiden blivit erfaren.

Harald Hultqvist, 37 år, Stockholm, expert på äldre böcker, efemärt material och allt som har med Afrika att göra:

"Fynd" gör man ju hela tiden, om det ska räknas i ekonomiska termer. Men de bästa fynden är de som kan tas in i den lilla privata samlingen, Jag samlar exempelvis på häftade exemplar av en bokserie som heter "Bibliothek der Deutschen Classiker". Jag hade samlat i nästan 20 år och köpt alla exemplar jag sett, vilket var ungefär ett om året. Plötsligt dök det upp en låda med 35 stycken på en auktion. Jag beredde mig på ett banklån, men lådan blev min för bara 300 kronor.

 Skaffa kunskap, kunskap, kunskap. För att fynda måste du veta mer än den som säljer, eller de andra i auktionssalen. Det gäller att ta sig tid att leta när man har hittat goda fiskevatten.

Andreas Rydé, 47 år, Stockholm, Expert på svensk äldre, modern och samtida konst:

 Mitt största fynd är en målning från mitten av 60-talet av Ulrik Samuelson som jag köpte på en auktion utanför Stockholm. Det här är en av mina absoluta favoritmålningar av en konstnär som jag tycker är extremt duktig, sen är det en målning som har haft en positiv prisutveckling sedan jag köpte den.

 Mitt bästa råd är att framför allt köpa det man tycker om och inte försöka göra det stora klippet, det är inte så lätt som många tror och kräver oftast stor kunskap.

Sonia Nilsson, 58 år, Umeå, expert i kategorierna allmänt, norrländska antikviteter och målade möbler:

 Det är svårt att fynda. På loppis och auktion har man ibland tur att man själv har kunskap att upptäcka ett föremål med ett bra pris. Ett sådant objekt var en oljemålning av den ryska konstnären Alexandre Roubtzoff som jag köpte in för 650 kronor på en lokal auktion här i Norrland och som jag sen sålde på en internationell auktion i Paris för en dyr slant. 

 Utan kunskap är det oftast svårt att göra fynd så mitt råd är att - fördjupa dig inom ett intresseområde och lär dig mer om dessa föremål. Då ökar chansen att du kommer att göra ett fynd som både är en bra antikvitet och som har ett bra pris. Köp med hjärtat så blir det rätt!

Joakim Bengtsson, 48 år, Landskrona, expert på glas, porslin, keramik och framför allt allting med gastronomi:

 När jag fick köpa min pappanka. Inte för att den är värd någonting, utan bara för att den tilltalar mig så mycket. När jag såg den var den inte till salu, men då sa jag till personen som hade den att jag inte skulle gå därifrån förrän jag hade fått köpa den där pappankan. Jag fick till slut köpa den för 200 kronor och jag skulle ta med mig den ifall det skulle börja brinna i mitt hus.

 Det bästa rådet är att titta i plånboken och köpa med hjärtat. Men ifall du är ute efter att tjäna pengar så är det kunskap som krävs. Men jag tycker alltid att det är viktigast att köpa med hjärtat, då har man kommit en bra bit på vägen.

Bo Knutsson, 67 år, Vänersborg, expert på allmän och konsthantverk:

 Man blir många gånger överraskad. Det är svårt att komma på något specifikt när man har spenderat 24 år i den här branschen. Men ett fynd för mig är att få hög puls, ofta något ovanligt som man inte sett innan men ändå vet en massa om. Som när jag stötte på en gammal smörask för några år sedan, som flickorna som gick uppe på fäbodarna i flera generationer hade haft smör i. Den luktade fortfarande riktigt härsket smör.

 Man ska leta efter det där lilla extra. Sen är det alltid bra att ha en klar bild över vad man gillar. Och leta efter rätt grejer på fel ställe. Letar du efter någon unik skiva med The Beatles ska du inte gå till ett ställe där de kan sin musik. Utan du kanske ska leta upp killen som samlar på 1700-tals möbler. Då har du större chans att få ett bättre pris.

Pia Staël von Holstein, 52 år, Lund, expert inom konsthantverk, smycken, europeisk och orientalisk keramik, möbler:

 Det var ett skålfat gjort av Alf Wallander till Stockholmsutställningen 1897. Jag tycker mycket om jugend stilen och just av det här exemplaret av skålfatet finns det bara fyra stycken kända, varav två av dem finns på museum. Det är riktigt fin svensk jugend.

 Det finns två enkla och bra tips. Det ena är att hög kvalitet betalar sig alltid bäst på sikt. Och att man ska titta på tillväxtekonomier, där har föremål stor chans att öka.

Claes Moser, 64 år, Stockholm, är expert på kons:

 Mitt bästa fynd kommer jag att göra i framtiden. Men mitt bästa fynd hittills har varit när jag hittade en Kandinsky tavla på en loppis. Det var som att hitta en Picasso i ett sopnedkast, ett enormt fynd.

 Packa ryggsäcken med kunskaper för att kunna göra fynd. Gå på auktionsrundor, läs böcker och gå på loppisar.

Anette Granlund, 59 år, Stockholm, expert på mattor, textilier och islamiskt konsthantverk:

 En trevlig, enkel 1700-tals stol, så kallad stegstol som jag köpte på loppis i närheten av Ljusdal för 20 kronor. Den är trevlig att sitta på i köket och den var ju billig när jag köpte den. Den är värd mellan 1000 - 1500 kronor.

 Man ska köpa det man tycker om och vill leva med. Sedan skadar det ju inte om man lär sig mer om de föremål man vill köpa.

Charlotte Strömstedt, 40 år, Malmö, expert på möbler o konsthantverk från 1600-talet och framåt:

 Visst har jag gjort en del fynd men det bästa väntar jag fortfarande på!

 Mitt bästa råd är att ta reda på så mycket fakta som möjligt innan du genomför ett köp samt att alltid köpa med hjärtat, dvs saker man tycket om och att inte köpa i spekulativt syfte.

Eva Seeman, 54 år, Stockholm, expert på 1900-talets möbler och konsthantverk:

 Det senaste man köpt är oftast alltid det bästa. Jag köpte nyligen ett armbandsur till min dotter, det är mitt senaste och därmed bästa fynd!

 Köp saker i gott skick (i relation till ålder och föremålets karaktär) som du är beredd att leva med.

Max Sjöberg, 58 år, Mariefred, expert på antika vapen och miltiaria:

Mitt bästa fynd är när jag hittade en svärdsknapp, en del av svärdfäste, som var från 1300-talet. Den hade hittats i Sörmland och det var häftigt att den fanns kvar. Den var inte värd så mycket men jag gillar när det har en historia bakom sig.

 Det är nästan 100 procent kunskap som gäller för att du ska göra fynd. Du har lika stor chans att göra ett riktigt stort fynd utan kunskap som att vinna högsta vinsten i triss.

Lars-Yngve Johansson, 72 år, Stockholm, expert på smycken och silver:

 När jag hittade en mikromosaik som en gammal dam hade köpt för 145 kronor som jag värderade upp till 100 000 kronor.

 Man måste skaffa sig kunskap om saker.

Jan Ribbhagen, 62 år, Stockholm, expert på silver och juveler:

 Ett av mina bättre fynd var när en kvinna tog med sig en hel korg med bestick i nysilver som hon hällde ut på bordet där jag satt och värderade. Det visade sig att där fanns det en jättefin sked. Vi bestämde oss för att spela in det till antikrundan. Jag blev skickad till sminket och när jag sen skulle spela in satt det en man där. Då ville inte kvinnan filmas för det var "bara en massa nysilver skit" så hon skickade dit sin man i stället. Han hade övertalat henne att ta med den där skeden för den låg bara hemma och skräpade. Kvinnan stod bakom hela tiden under filmningen så jag sa till kameramännen att de skulle filma hennes uttryck när jag berätta om hur mycket den där skeden var värt. Då blev det bra tv! Skeden var från 1600-talet och så stod det på den 120 vilket betyder att den var gjord av 120 gram silver.

 Man måste lära sig så mycket som möjligt. Gå på mässor, fråga dig fram och gå på antikhandlar. Ta vara på folks kunskaper.

Björn Gremner, 63 år, Göteborg, expert på Kinesiskt porslin och konstföremål:

 I antikrundan hittade jag en smörterrin från 1700-talet som köptes på en kyrklig second hand för sju kronor och 50 öre. Personen som kom med den sålde den sen för 175 000 kronor senare på auktion. Jag bad köparen ge en slant extra till second hand-butiken om den såldes, jag tror att han gjorde det.

 Att skaffa sig kunskaper om föremål genom att besöka antikaffärer, mässor, museer och studera föremål - samla gärna och skaffa föremålskunskap!

Erik Ingare, 42 år, Stockholm. expert på antika leksaker och folkkonst:

 Mitt bästa fynd är ett par tennljusstakar med lejon av Anna Petrus. De är tillverkade hos Herman Bergmans konstgjuteri ca 1923-24.

 Läs på ordentligt om det område som vill fördjupa dig i. Gå på många auktionsvisningar, vrid, vänd och känn på föremålen så får du en bra känsla vad som är bra och inte. Var noggrann i din besiktning av föremålet. Skador drar ner värdet! Se upp för nytillverkade kopior som prånglas ut på olika auktioner runtom i Sverige.

Bertil Svensson, 65 år, Göteborg, expert på klockor och mynt:

 Det är mitt hus i Idre fjäll. Jag gillar att åka skidor och koppla av. Så det är mitt bästa fynd.

 Du måste bli riktigt duktig på ett väldigt smalt område. Då kan du göra hur stora fynd som helst!

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!