Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vädjar till danskarna: Stoppa festandet

Antalet coronasmittade ökar kraftigt i både Norge och Danmark.
Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen.
Foto: Pressbild/Morten Larsen
Nyhavn är en av många platser i Köpenhamn med ett livligt uteliv.
Foto: JENS CHRISTIAN

Ett nytt dödsfall och 341 bekräftat smittade av covid-19 senaste dygnet i Danmark. 

Framför allt drabbas numera unga danskar – vilket har fått polisen att gå ut med en skarp uppmaning:

– Stoppa festandet, säger Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen.

Den sista tiden har coronaviruset fått fart i Danmark – med nyinrättade restriktioner i Köpenhamn och stor virusspridning lokalt på flera platser i landet.

Den växande smittspridningen har fått både myndigheter, politiker och experter att slå larm. 

Virologprofessorn Allan Randrup Thomsen säger till Politiken att danskarna måste se över sitt kontaktnät och börja begränsa sin umgängeskrets.

Samma uppmaning som hälsomyndigheten Statens Serum Institut basunerade ut under fredagen – efter att flera av de nya covid-19-drabbade visat sig vara personer mellan 20 och 29 år. 

– Det bästa att göra just nu är att minskar vår umgängeskrets till 10, maximalt 20, personer och undvika alla arrangemang som involverar andra människor än dem. I vart fall i den omfattning det inte är absolut nödvändigt, säger Allan Randrup Thomsen.

Varnar för nya restriktioner

Vid klockan 15.00 på lördagen arrangerade rikspolisen och Köpenhamnspolisen en gemensam presskonferens för att informera om den sista tidens covid-19-utveckling i såväl Danmark som i Köpenhamn.

Och rikspolischefen Thorkild Fogde varnar för nya restriktioner – om smittspridningen inte vänder nedåt:

– Vi måste ha största möjliga frihet under ansvar. En stängning (av samhället) har stora ekonomiska och mänskliga konsekvenser. Det är därför vi just nu hellre hittar en balans, säger Thorkild Fogde, samtidigt som han också slår fast:

– Men det är mycket som tyder på att det kan bli nödvändigt med ytterligare åtgärder.

Enligt Anne Tønnes vid Köpenhamnspolisen har trycket varit hårt på restaurang- och nattlivet, pandemin till trots. Hon varnar för att det kan uppstå en smittorisk när främst unga människor samlas på allt från parker till torg – och när ungdomar står tätt inpå varandra i köer.

– Vi riskerar att behöva stänga ner staden ytterligare, säger Anne Tønne. 

– Stoppa festandet. Överväg om du behöver gå ut på stan en lördag. Vi befinner oss i en seriös situation som alla har ett ansvar att hantera.

I Köpenhamn har det förekommit demonstrationer mot covid-19-restriktionerna.
Foto: NILS MEILVANG / AP TT NYHETSBYRÅN

Ett nytt dödsfall senaste dygnet 

Mellan fredag och lördag bekräftades 341 nya fall av covid-19 i Danmark. Samtidigt har antalet coronadrabbade som tar del av sjukvården minskat med en person – till 43 patienter.

– Det är en bekymrande ökning vi ser dessa dagar. Vi har tidigare kunnat vända pandemikurvan genom varierande initiativ, men handlingar måste genomföras snabbt och alla måste hjälpas åt för att lyckas, säger Tyra Grove Krause, avdelningschef på Statens Serum Institut, i ett pressmeddelande som publicerades under fredagen. 

Det senaste dygnet har Statens Serum Institut registrerat ett nytt covid-19-relaterat dödsfall. 

Av Danmarks totalt 98 kommuner har numera 38 stycken en smittspridning som övergår 20 drabbade per 100 000 invånare, skriver DR.

SE MER: 

Efter tre veckor gjordes en undersökning – Lova hade en cysta i hjärnan och vara bara dagar bort från att bli blind.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!