Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna eniga: Då kan gränsen stängas

Danmark öppnar för personer från hela Sverige
Från och med lördagen kan alla svenskar åka in i Danmark – om de lever upp till kraven.
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP
Lone Simonsen förespråkar inte en stängning av Danmarks gränser.
Foto: Roskilde University
Inte heller Nils Strandberg Petersen.

Spridningen av coronaviruset har ökat i Danmark.

Trots det borde gränsen förbli öppen, menar experter – så länge smittspridningen i grannländerna är under kontroll.

– Men det kan vara mycket bra att stänga för länder som har en svår epidemi just nu, säger professorn Lone Simonsen till TV2.

Tidigare i veckan stod det klart att besökare från hela Sverige från och med lördagen är välkomna till Danmark för första gången sedan gränsen stängdes i mitten på mars.

Det är ytterligare ett steg i återöppnandet av Danmark, som införde hårda restriktioner efter utbrottet av coronaviruset under våren.

Men i takt med att landet har öppnat har antalet smittade ökat de senaste veckorna. I torsdags rapporterades 91 nya bekräftade fall av covid-19 – den högsta siffran sedan maj.

Detta behövs för att komma in i Danmark

Om du är bosatt i Skåne, Halland eller Blekinge: 

Ett personbevis med din folkbokföringsadress. Detta kan beställas på Skatteverkets hemsida.  

En giltig ID-handling 


Om du är bosatt i en annan svensk region: 

En giltig ID-handling 

Bevis på minst sex nätters bokad övernattning, till exempel på hotell eller vandrarhem 

eller 

En ”särskild anledning” att besöka landet. Detta kan till exempel vara besök hos en nära släkting, en arbetsintervju eller en begravning. 

Källa: Dansk polis

”Måste ske något galet”

Experterna Nils Strandberg Petersen, tidigare direktör vid Statens Serum Institut, och Lone Simonsen, professor på Institutionen för naturvetenskap vid Roskilde universitet, menar att smittökningen kan innebära förändrad hantering.

– Om vi ser en ordentlig stigning över hela Danmark måste vi göra något. Men jag tror inte att vi kommer att se en total stängning igen, säger Lone Simonsen till TV2.

Ingen av experterna tror att den danska gränsen kommer att stängas på nytt.

– I sådant fall måste det ske något helt galet i våra grannländer. Men man ska sträcka sig långt för att det ska hända, säger Nils Strandberg Petersen till TV2.

– I och med att vår testkapacitet blivit större kan man hålla gränserna öppna. Och om testerna blir ännu bättre och snabbare kan man kanske bara nöja sig med att sätta folk i karantän när de kommer in. Men det kan vara mycket bra att stänga för länder som har en svår epidemi just nu, fortsätter Lone Simonsen.Ka

Vill stänga arenorna

Däremot tror experterna att det finns stor risk att andra delar av samhället drabbas av hårdare tag – bland annat i form av restriktioner mot folksamlingar och fotbollsmatcher utan publik.

– Jag skulle gärna stoppa folk från fotbollsarenorna igen. Några av scenerna vi har sett de senaste veckorna, bland annat i Århus, är helt oacceptabla ur en smittosynpunkt. Det såg inte bra ut. Det är i vilket fall inte troligt att det öppnas upp ännu mer, säger Nils Strandberg Petersen.

TV: Danmark öppnar för alla svenskar

Hör mer om beskedet som kom i veckan

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!