Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experterna: Därför har Skåne klarat sig bättre

Låg smittspridning av coronaviruset i Skåne, skiljer sig från resten av storstadsregionerna.
Jonas Ahl, överläkare på infektionskliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö.Foto: Jesper Jerman / Privat
Arne Runehagen, pensionerad smittskyddsläkare i Region Kronoberg.Foto: HANS RUNESSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Hittills har 10 coronasmittade personer dött i Skåne.
Region Skåne har än så länge kommit lindrigare undan i coronakrisen.Foto: JOHAN NILSSON/TT

Skåne har hittills klarat sig förhållandevis bra i kampen mot Covid-19. 

Varför har det blivit så – och kan Skåne rentav undvika en större smittspridning? 

Kvällsposten har frågat tre experter. 

Smittspridningen av covid-19 går snabbt över Sverige. Under det senaste dygnet har omkring 500 nya smittfall och 43 dödsfall konstaterats. Totalt i Sverige har omkring 5 500 bekräftats smittade och 282 har dött till följd av corona. 

Samtidigt är smittspridningen fortsatt låg i Skåne jämfört med många andra delar av landet. Regionen har 299 konstaterade fall och tio dödsfall, och i snitt en ökning på runt sex fall om dagen senaste veckan. 

Den explosiva ökningen av antalet smittade som man sett i exempelvis Stockholm och Östergötland går inte att märka i Skåne. 

Kvällsposten har talat med tre experter, Jonas Ahl, överläkare på infektionskliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö, Arne Runehagen, pensionerad smittskyddsläkare i Region Kronoberg och Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne om tänkbara förklaringar. 

Tidigare sportlov

Skåne hade sportlov vecka 8, en vecka tidigare än exempelvis Stockholm. Smittspridningen i delar av Europa ökade kraftigt på en vecka.

– Jag tror att det tidigare sportlovet betyder jättemycket. Vi har sett att en stor del smittade kommer av importfall och det fanns väldigt mycket mer smitta i Italien vecka nio, säger Jonas Ahl, överläkare på infektionskliniken vid Skånes Universitetssjukhus i Malmö. 

Lättare spridning i storstäder  

Stockholms län har över två miljoner invånare och många av dem åker kollektivt. 

– Stockholm är en storstad med mer internationella kontakter, flygtrafik och tätare mellan människor, exempelvis i tunnelbanan. Om man jämför med Kronoberg brukar Stockholm alltid ligga ett par veckor före vid influensor. Skåne kommer ofta mittemellan, säger Arne Runehagen, pensionerad smittskyddsläkare i Region Kronoberg. 

Danmark stängde gränsen 

Lördagen den 14 mars klockan 12 stängde Danmark gränserna i ett försök att stoppa smittan. Enligt Jonas Ahl kan det påverkad en del, men sannolikt en försumbar effekt.

– Jag förstår inte det, det känns lite som ett emotionellt beslut. Folk här åker inte till Danmark på semester så här års och i coronatider, de åtgärderna har nog inte gett jättestor effekt. Jag tror mer på Folkhälsomyndighetens riktlinjer om att stanna hemma när man är sjuk och skydda äldre, de har agerat klokt och mest långsiktigt, säger Jonas Ahl.

Tidiga insatser 

Regionledningen i Skåne agerade tidigt och utsåg en särskild stabsgrupp som fick arbeta med analys och samordning. 

– Jag tror att vi haft nytta av att regionledningen tidigt såg allvaret i situationen. Arbetet har varit systematiskt och kontinuerligt och underlättats av ett sedan tidigare gott samarbetsklimat mellan regionens olika förvaltningar samt snabba och tydliga inriktningsbeslut, säger Rasmus Havmöller, regional chefläkare i Region Skåne.

Lärdom av mer drabbade regioner 

Region Skåne har kunnat dra lärdom av andra regioner där smittspridningen gått snabbare. 

– Det har underlättat att ligga lite senare i händelseutvecklingen och dra lärdom från exempelvis Region Stockholm och Västra Götalandsregionen. Vi samverkar med dem tätt.   

Slumpen 

Finns det egentligen avgörande förklaringar eller har Skåne snarare haft turen på sin sida hittills? 

– Det är mycket spekulationer och det finns enstaka mindre orter i landet som fått mycket spridning. Det är även slumpen, säger Jonas Ahl. 

”En tidsfråga” 

Hur framtiden ser ut vet förstås ingen men många experter tror att Skåne bara ligger några veckor efter exempelvis Stockholm och därmed också kommer att drabbas väldigt hårt framåt. 

– Det är tyvärr bara en tidsfråga, tror jag. Tanken med den svenska modellen är att bromsa upp smittspridningen så att de som insjuknar och behöver hjälp kan få det. Jag tror det kommer krävas att 50-60 procent utvecklat immunitet för att smittspridningen ska upphöra, säger Arne Runehagen. 

Jonas Ahl tror också att det är osannolikt att stoppa smittspridningen i Skåne. 

– Men om det finns en säsongsvariation i virusspridningen så kanske det gynnar oss i Skåne något lite men det kan vi inte veta ännu.

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV 

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

LÄS MER: Länderna som vinner kampen mot smittan 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!