Expertens varning: stillasittande barn ger problem om 30 år

Sofia Ryman Augustsson, sjukgymnast och lärare vid idrottsvetenskapliga programmet vid Linnéuniversitet, vill att fler barn och unga kommer i gång och rör sig. Annars riskeras folkhälsan.
Foto: Privat
Surfplattor pekas ofta ut som orsak till att barn och unga helst inte rör sig längre. ”Jag vet att det finns ner till nio månaders bebisar som sitter med surfplattor”, säger Sofia Ryman Augustsson
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fler och fler barn och unga rör sig allt mindre.

Om de inte börjar röra sig åtminstone lite grann riskerar de hälsan i senare år.

– Barn som inte rör sig får sämre styrka i skelettet och risken för andra sjukdomar ökar, säger sjukgymnasten Sofia Ryman Augustsson.

Fysisk aktivitet lockar tydligen inte lika hårt längre.

Nya undersökningar visar att barn och unga sitter stilla i högre grad än tidigare. Enligt Folkhälsoinstitutets senaste rapport rör sig sex av sju skolbarn för lite.

– En av tio tjejer når upp till den dagliga fysiska aktivitetsnivån som WHO har satt upp, målet är en timmes fysisk aktivitet om dagen, säger Sofia Ryman Augustsson som också undervisar på Idrottsvetenskapliga programmet vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

Hon och övriga experter ser samma risker med stillasittande barn. Avsaknad av fysiska aktiviteter leder till att skelettet inte byggs upp lika bra och att muskelfunktionen försämras.

Effekterna syns senare

På kort sikt händer inget superallvarligt, men i ett längre perspektiv kan det bli värre.

– Effekten ser vi inte nu utan först om 30-50 år. Har man inte byggt upp skelettet som ung ökar risken för fallskador och en större risk för frakturer.

Utöver det ökar även risken för välfärdssjukdomar.

En teori är att surfplattor, smarta telefoner och spännande program på tv - och för all del en god bok - lockar de yngre invånarna till soffan. 

– Jag har förstått att det finns ner till nio månaders bebisar som sitter med surfplattor, säger Sofia Ryman Augustsson i SR P4 Kalmar men understryker att inte säkert går att säga vilka negativa konsekvenser ett ihärdigt användande av sådana produkter det kan få på hälsan.

Experten: Skicka ut barnen

Hennes rekommendation till att få fler unga att röra sig:

- Skicka ut dem, om de leker ut så rör de sig. De flesta barn kommer inte att vara stilla om de kommer ut.

Om vädret inte är så tillåtande kan man med gott samvete göra något inne för att bryta stillasittandet.

– Med mina barn tränar jag tabata, det är jätteroligt! Men försök få dem att hoppa eller springa, det är ett bra sätt att träna skelettet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!