Fysisk aktivitet lockar tydligen inte lika hårt längre.
Nya undersökningar visar att barn och unga sitter stilla i högre grad än tidigare. Enligt Folkhälsoinstitutets senaste rapport rör sig sex av sju skolbarn för lite.
– En av tio tjejer når upp till den dagliga fysiska aktivitetsnivån som WHO har satt upp, målet är en timmes fysisk aktivitet om dagen, säger Sofia Ryman Augustsson som också undervisar på Idrottsvetenskapliga programmet vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Hon och övriga experter ser samma risker med stillasittande barn. Avsaknad av fysiska aktiviteter leder till att skelettet inte byggs upp lika bra och att muskelfunktionen försämras.
Effekterna syns senare
På kort sikt händer inget superallvarligt, men i ett längre perspektiv kan det bli värre.
– Effekten ser vi inte nu utan först om 30-50 år. Har man inte byggt upp skelettet som ung ökar risken för fallskador och en större risk för frakturer.
Utöver det ökar även risken för välfärdssjukdomar.
En teori är att surfplattor, smarta telefoner och spännande program på tv - och för all del en god bok - lockar de yngre invånarna till soffan.
– Jag har förstått att det finns ner till nio månaders bebisar som sitter med surfplattor, säger Sofia Ryman Augustsson i SR P4 Kalmar men understryker att inte säkert går att säga vilka negativa konsekvenser ett ihärdigt användande av sådana produkter det kan få på hälsan.
Experten: Skicka ut barnen
Hennes rekommendation till att få fler unga att röra sig:
- Skicka ut dem, om de leker ut så rör de sig. De flesta barn kommer inte att vara stilla om de kommer ut.
Om vädret inte är så tillåtande kan man med gott samvete göra något inne för att bryta stillasittandet.
– Med mina barn tränar jag tabata, det är jätteroligt! Men försök få dem att hoppa eller springa, det är ett bra sätt att träna skelettet.