Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens tips – därför ska du gå på julmarknad

Skånska juldagarna på Bosjökloster är en julmarknad extra allt. Foto: Bosjökloster Slottsförvaltning AB
Julia Bondes tips till julmarknadsbesökare: "Umgås och ha det trevligt".Foto: FOTOGRAF JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Provsmaka gärna brödet!Foto: Julia Bonde Cherp
Fårskinn är populärt på julmarknader. Foto: Julia Bonde Cherp
Tomtar i långa rader, såklart. Foto: Julia Bonde Cherp

Här var det pepparkakor, yllevantar, rökta korvar, ljusstakar, halmbockar, langos, silversmycken, julostar, pälsmössor, julgranskulor, flottyrmunkar, tomtar och varför inte lite glögg?

Över hela Sydsverige breder julmarknaderna ut sig.

– Det är verkligen något som lyser upp den mörka årstiden, säger Julia Bonde som är med och ordnar Skånska juldagarna på Bosjökloster. 

Juletiden närmar sig och med det följer julmarknaderna. Kvällsposten har samlat 133 julmarknader i 57 kommuner här intill, det är bara att välja och vraka bland utbudet. 

Vissa julmarknader är små, andra är större, och vissa är väldigt stora. Skånska juldagarna på Bosjökloster tillhör den senare kategorin. 

Julia Bonde som är med och arrangerar Skånska juldagarna älskar att gå på julmarknad. 

– Jag tycker det är härligt att julmarknaderna lyfter fram fina delar av vår kultur med musik och traditioner, säger hon. 

– Sen är det ju mycket roligt för barnen med. 

Julia Bonde brinner naturligtvis mest för sina juldagar på Bosjökloster men uppmanar verkligen alla att ge sig i väg till en julmarknad. 

– Det är verkligen något som lyser upp den mörka årstiden.

Det finns mycket att välja på.

"Serverar fullt julbord"

Juldagarna på Bosjökloster är en julmarknad extra allt. 

Det bjuds på klassiska aktiviteter som försäljning av hemslöjd och julpyssel, men också julkonserter, konstutställning och dessutom är Stockholms Auktionsverk på plats för att värdera besökarnas antikviteter. 

Och sen äts det mat. Mycket mat. 

– Vi har både stort julkafé och serverar fullt julbord. Dessutom har vi flera utställare som serverar något snabbt och gott på stallgården. Där kan man ta sig en högkvalitetskorv eller gott kaffe eller en glögg, säger Julia Bonde. 

– Det finns gott om platser att sätta sig ner och mötas och prata med varandra. 

Vad har du för tips inför julmarknadsbesöket?

– Först och främst, se till att umgås och ha det trevligt. 

– Sen tycker jag man ska passa på att handla julklappar från de som producerar dem. Det är väldigt trevligt att kunna ge någon som gjorts på nära håll och som också då är miljövänligt.