Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expertens teori: Därför hölls barnen isolerade

Kati Falk.Foto: Privat
Portar och grindar hålls förseglade runtom fastigheten.Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Kati Falk, en av Sveriges främsta psykologer, har följt rapporteringen om de instängda barnen i Ystads kommun.

Hon tycker att mycket av det som framkommit handlar om att myndigheterna förts bakom ljuset.

– Barnen blir lojala och fångade i den värld föräldrarna målar upp, säger Kati Falk. 

Många har sedan avslöjandet om att Ystadsfamiljen hållit sina barn avskärmade från allt normalt liv i upp till 18 års tid frågat sig hur det varit möjligt, utan att myndigheterna ingripit.

Familjen beskrivs ha isolerat sig fullständigt, något som HD-Sydsvenskans Andreas Persson och Hussein El-Alawi först avslöjat. Enligt flera av grannarna har familjemedlemmarna aldrig synts utanför fastigheten.

Barnen är i dag i från förskoleålder till äldre tonåring och inget av barnen har nånsin gått i skolan. När socialtjänsten till sist agerade med stöd av en stor polisinsats i augusti förra året möttes man av ren misär. 

Barnen var svårt traumatiserade. Flera kunde inte knyta skorna och andra visste inte hur man skalade en banan. Flera av barnen kände inte heller till hur man gick på toaletten, enligt socialtjänsten.

Hemmet har i rapporter dessutom beskrivits som smutsigt med trasiga möbler och lortiga sängar. 

Fyra omhändertagna

I dag är fyra av barnen tvångsomhändertagna enligt ett LVU-beslut. Det femte barnet har hunnit bli myndig och lever kvar med föräldrarna. Samtidigt ställs frågan varför inte myndigheterna ingrep under så lång tid.

Kati Falk från Lund, en av Sveriges främsta psykologer med lång erfarenhet av krisbearbetning i familjer med svårt sjuka barn, har följt medierapporteringen i fallet.

Kati Falk är övertygad om att man under det vidare arbetet med familjen kan komma nära den konkreta anledningen till varför föräldrarna agerade som de gjorde.

I flera tidigare uppmärksammade fall har det visat sig att det funnits dolda sjukdomar som pekats ut som orsaken till olika handlingar.

– I det här fallet har familjen dessutom målat in sig i ett hörn, där det inte har gått att bryta familjens sätt att leva eftersom de uppgifter som tidigare lämnats inte överensstämt med verkligheten, säger Kati Falk.

Föräldrarna avslöjades

I kontakterna med myndigheterna har mamman hela tiden hävdat att familjen bedrivit företagsverksamhet i flera länder och därför saknade en fast bostadsadress. Barnens undervisning skulle därför ha skötts på distans via en amerikansk skola.

Men när den nya skolchefen i Ystad till sist själv kontrollerade förhållandena för att godkänna ett fortsatt avsteg från den svenska skolplikten avslöjades bluffen.

Fönster på fastigheten hade murats igen på flera ställen. På andra var gardinerna fördragna. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Kati Falk säger att hon egentligen inte är särskilt förvånad över att myndigheternas agerande dröjde. Hon betraktar fallet som unikt i Sverige.

– Mamman har stått för kontakterna med myndigheterna. Hon har påstått saker som verkat initierade. Men det verkar hela tiden ha varit manipulationer och lögner.

Enligt beskrivningen har ingen utomstående kommit familjen in på livet. 

Varför har inte barnen själva gett sig av från hemmet?

– Barnen blir lojala och fångade i den värld föräldrarna målar upp, säger Kati Falk. 

Chockartad upplevelse

I dag vistas fyra av barnen i HVB-hem respektive familjehem utanför Skåne. Tills vidare tillåts föräldrarna endast ha telefonkontakt med barnen fem minuter varannan vecka. 

Enligt Kati Falk har brytningen med föräldrarna och det isolerade livet i bostaden säkert inneburit en chockartad upplevelse.

– Världen utanför är skrämmande just nu, säger hon.

Samtidigt finns uppgifter om att ett av de äldre barnen efter separationen försökt upprätthålla lojaliteten mot föräldrarna genom att fortsätta utöva kontroll över syskonens mat, mediciner och toalettbesök, när föräldrarna inte längre har den möjligheten. 

Kan de utsatta barnen någonsin få ett normalt liv igen?

– Det kommer att ta lång tid med terapi och samtal. De måste lära sig att känna tilltro till andra och förstå hur samhället fungerar.

LÄS MER: Skolinspektionen kräver svar 

LÄS MER: Kravet på regeringen