Expertens råd till
förskoleföräldrar

Flera små barn misstänks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av en 21-årig man i Högsby, Småland. Totalt i Sverige polisanmäldes förra året 1 934 våldtäkter mot barn under 15 år, enligt Brottsförebyggande rådet.

Flera små barn misstänks ha blivit utsatta för sexuella övergrepp av en 21-årig man i Högsby, Småland.

Totalt i Sverige polisanmäldes förra året 1 934 våldtäkter mot barn under 15 år, enligt Brottsförebyggande rådet.

– Barn kan ofta berätta ganska bra, säger Moa Mannheimer, enhetschef på BUP:s traumaenhet i Stockholms län.

FAKTA

Antalet brott som polisen registrerade som våldtäkter mot barn under 15 år var år 2013 1 934.

Manliga förövare svarar för 96 procent av de anmälda brotten mot barn i åldersgruppen 0–11 år, och för 99 procent av de anmälda brotten mot barn i åldersgrupperna 12–14 och 15–17 år.

När det gäller brotten mot barn i åldrarna 0–11 år är den misstänkte i drygt 70 procent av fallen en person inom släkten, oftast inom den närmaste familjen. I drygt en fjärdedel av fallen är förövaren en bekant person utanför familjen, till exempel någon som bor i grannskapet eller en familjebekant.

Källa Brå

En 21-årig man, som har gjort praktik på en förskola, sitter frihetsberövad misstänkt för att ha förgripit sig på nio barn i Högsby. År 2013 anmäldes totalt i Sverige 1 934 våldtäkter mot barn under 15 år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Moa Mannheimer är psykolog och arbetar som enhetschef på barn- och ungdomspsykiatrins traumaenhet i Stockholms län som behandlar barn och unga med allvarliga traumatiska symtom.

Kan man märka på barnen att de har blivit utsatta för sexuella övergrepp?

– Det svåra är att det inte finns några enkla saker som man kan se på barn att de har varit utsatta för sexuella övergrepp, det finns inga generella symtom som alla får. Och på vissa märks det ingenting, medan andra får jättemycket symtom.

– När det handlar om yngre barn kan symtomen vara att man blir ilsken, aggressiv, hamnar i bråk eller slår andra barn. Vissa blir mer ängsliga, har svårt med separationer, är oroliga och det är vanligt med kontrollbehov, att man vill veta vad som ska hända. En del barn, även om det är ovanligt, får egna sexuella beteendeproblem.

Om man som förälder är orolig att ens barn ska ha blivit utsatt, hur får man barnet att prata?

– Barn kan ofta berätta ganska bra, men det beror på vad de har språk och ord för. Generellt, innan man har en specifik oro, prata med sina barn och se till att man har namn på sina kroppsdelar även de privata.

– Om man har hört att det har hänt någonting, eller att andra barn är utsatta tycker jag att man som förälder kan säga det. Dels är det viktigt att beskriva själv att man vet att det finns och på så sätt bjuda in till samtal kring om barnet har några frågor, mer än att säga: "du måste berätta om det har hänt dig någonting". Man kan prata med barnen om vem man kan berätta för om det skulle hände någonting som de tycker känns konstigt.

Finns det något annat man kan göra för att stötta sitt barn?

– Man ska inte vara rädd för att också visa känslor. Det är ett bra sätt att också bekräfta någon och på så sätt visa att man kan vara jätteledsen, men det går att hantera, det kommer inte vara så här för alltid.

– Har man varit utsatt för sexuella övergrepp behöver man också någon form av krissamtal och ofta är man som förälder också rätt krisig och då kan det vara bra om det finns någon annan med. Vet man att det har varit övergrepp och märker man att ens barn är väldigt förändrat är det bra att söka hjälp.

Kan barnen få problem senare i livet, utan att de visar symtom direkt?

– Där det kommer fram att ett barn har blivit utsatt och om barnet har föräldrar och en omgivning som tror på dem och som kan prata med dem klarar de flesta sig jättebra, och får inte så stora svårigheter framöver. Att bli trodd av sina föräldrar är en av de viktigaste aspekterna.